АПАТИНСКА ПОЛИЦИЈА У КОНТРОЛИ ИЛЕГАЛНИХ КАМПОВА ЗА МИГРАНТЕ НА ДУНАВУ

APATIN HRONIKA SOMBOR VESTI

Kао што је и најављено након прошлонедељне акције измештања миграната у Сомбору, појачана контрола кретања лица која илегално бораве ван Центара за прихват, настављена је и у нашој општини.

У опсежној акцији која је прошле седмице изведена у Апатину на приобалном терену Дунава, “Стаклара” и “Титов дворац”, уклоњено је више кампова у којима су мигранти боравили.

Поред апатинске полиције у контроли ових терена учествовали су и припадници Граничне полиције и ЈП “Војводинашуме” који су “чешљали” терен и места на којима су према пријавама грађана претходних дана виђана лица са Блиског истока.

Kонтрола је обављена и на објектима који се баве издавањем лежаја. У њима су евидентиране четири особе из Либије које у Апатину бораве више од десет дана. Kако Дунав сазнаје за њих је утврђено да имају пријављен боравак, односно да су регистровани у прихватном центру у Kикинди те да им је простор у Апатину изнајмљен на коришћење.

Из полиције најављују наставак ових акција.

КРОЗ СРБИЈУ ИДУ НАЈБРЖЕ ШТО МОГУ

За већину миграната боравак у Србији и Апатину само је једна од етапа на путу ка неком бољем животу. На такозваној Балканској рути на којој се налази наша земља а којом мигранти путују ка западној Европи, од 2015. године само 300 особа је поднело захтев за азилом. До данас су одобрена тек 24 оваква захтева. Република Србија не исплаћује новац мигрантима. Реч је о средствима која долазе из Европске уније и других страних донација и она су у распону су од 3.000 динара за самце и малолетнике без пратње до 12.000 за породицу са више од петоро деце.

Гранични појас наше општине са Хрватском, мигрантима је интересантан за улазак у Европску унију чиме се на ово подручје и локално становништво врши притисак.

Добри односи мештана и миграната чини се да су одавно прошли.

Честе провале у викендице, крађе чамаца, уништавање кошница последње две године довели су до тога да локално становништво губи стрпљење и разумевање према избеглицама.

Ситуација је последњу годину ескалирала до те мере да се организују протести а појединци у намери да мигранте одврате од места у којем живе узимају закон у своје руке. Такав пример је и недавно заустављање такси возила са мигрантима који су се упутили ка Апатину. Овај случај отворио је питање у којем се одговорност за повећан број миграната доводи у везу са кријумчарима, лицима која из личне користи и мимо закона врше дистрибуцију избеглица ка граничним појасевима какав је Апатин.

У такси возилима су се тада налазила и малолетна лица која су наредних дана требала прећи Дунав, као једину отворену границу за улазак у ЕУ. А Дунав је све само не синоним за сигуран и безбедан прелазак. Последње три године је однео десетине живота, бар оних познатих пријављених случајева у којима су читаве групе нестајале у његовим таласима.


1 thought on “АПАТИНСКА ПОЛИЦИЈА У КОНТРОЛИ ИЛЕГАЛНИХ КАМПОВА ЗА МИГРАНТЕ НА ДУНАВУ

  1. Иду што брже могу?! Њих 5.000 је само у Јамени, па колико их је у Бачком новом селу, па горе до Сомбора? Видећемо колико журе чим никну прве џамије на поменутим локацијама

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.