IZ MOG UGLA- O MANIRIMA, ČASTI I DIREKTNOM PRENOSU

APATIN DRUŠTVO IZ MOG UGLA SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

Maniri lokalnih političara

Za ljude navikle na  manire dugogodišnjih političara, koji su otvarali, sve i svja, od likovnih izložbi, preko penzionerskih, sportskih, golubarskih, i drugih marginalnih manifestacija, šok je da jedan predsednik opštine, sada novi, ništa od toga ne upražnjava.

Neki ljudi, pri tom, misle, da to ne valja. A nikad nisu razmišljali da posao predsednika opštine i nije da svakodnevno otvara za mnoge minorne manifestacije. Uz te manifestacije svakako dolaze razne đakonije a uz njih i po koji politički poen i novi birač.

Eto, primetih još za vreme Ribarskih večeri da se novi predsednik, pojavljivao da pozdravi goste ali nije ostajao na gozbi. Što je za naše prilike dosta neuobičajeno. On odskače od starog manira.

Kad se sve stavi na mesto, pogledaju ostale opštine, odnosno varošice, našeg omanjeg kalibra, statistika će pokazati da je u našoj sredini bivši predsednik otvarao sa svojim trabantima, najviše manifestacija. Više i od Vučića.

Svi vole da sede za predsednikom. A on tobož narodni čovek, bio, ali od narodnih para.

Zbog toga, bar ovi mlađi Apatinci, pogotovo na vlasti, neka se uče novim manirima, u kojima se tačno zna uloga za koju si ih građani birali. A ne da se finasiraju iz budžeta građana manifestacije na kojima će biti ića pića ali ne i konkretnih doprinosa opštini.

Ne bi bilo dobro da i ovi novi klize u staru praksu. Pristojno je otvoriti manifestaciju ali ne baš držati glavnu reč, a pogotovo ne gozbenu, ako to ne nalaže baš strogi protokol, kada nam u goste dolaze ljudi sa strane.

Svaka čast

Novi v.d. direktor Centra za socijalni rad odao je priznanje bivšoj direktorki u prigodnom govoru na proslavi ovo ustanove. I to je jedan neuobičajen manir. Odao je priznanje za ono što je dobro urađeno. Niko nije čuo ništa osim ove rečenice. A, ja, opet mislim, da je ona na mestu. Ne zbog bivše direktorke. Već zbog toga što onome ko odlazi sa svoje funkcije treba priznati šta je dobro urađeno ali isto tako kritikovati šta je loše bilo.

Eto sreće, da je takva praksa kod nas uspostavljena, a ne da ostrašćenim jezikom, kritikujemo i ono, što je evidentno dobro urađeno.U smenama vlasti takav nastup nije prihvaćen. Zato čast izuzecima.

Direktni prenosi skupštine

Evo još jednog staro-novog manira za pohvalu. Starog zato što su se sednice skupštine opštine od 2.000 do 2.004. godine direktno prenosile putem tadašnjeg Radio Apatina. Kada je posle četiri godine došla nova vlast SPS-SRS prenosi su ukinuti. Sada će opet biti direktnih prenosa.

Zašto su oni dobri. Dobri su za građane da čuju šta njihovi predstavnici u lokalnom parlamentu misle. Dobri su za vlast da bez podmetačina, problematičnog medisjkog spina i napada na njih, kažu istinu narodu, da javnosti iznesu sav prljav veš, koji su otkrili kroz razne finansisijske opštinske papire.

Ipak, mislim, najbolja je za opoziciju, koja nije dala punih 14 godina da se skupština direktno prenosi jer oni znaju da je to dobro za opoziciju. No, oni će sada kao opozicija, moći iz svih topova da udaraju, da narod ne misli, da su “gotovi”.

Bojim se da će sada sednice beskonačno trajati. Ako ih neko uopšte bude slušao.

U svakom slučaju, ako ništa, direktni prenosi mogu biti neka vrsta kontrole vlasti i opozicije.

P.S.

Za direktne prenose se najviše medijski zalagao urednik bloga “Apatinske hronike”. Možda on ima opširnije objašnjenje zašto je ta praksa nekad ukinuta, posle pauze od više od decenije, nanovo uvedena. Da ne bude  ko sa krčagom.

Autor:Sofija Pualić Špero