ИЗ МОГ УГЛА- ХАОС У ЦЕНТРУ, ШУНД И ВРТИЋ

APATIN DRUŠTVO IZ MOG UGLA VESTI

ХАОС У ЦЕНТРУ

У прелепом цветном центру града Апатина који је проглашен пешачком зоном из минута у минут пролазе разна доставна возила у свако доба дана. Моји пријатељи из Сомбора били су шокирани саобраћајем када су дошли са унуцима који су трчкарали од трамбулине, љуљашке, до посластичарнице по сладолед. Било је то сунчано поподне у 17 часова када су из кафића посматрајући израчунали да је за свега пола сата центром усред дечије граје прошло пет возила па чак и мотоциклиста који је неколико пута кружио баш овом рутом. (Исто су могли израчунати и у преподневним сатима, још више). Kажу сомборски пријатељи да у тем Сомбору тако нешто не може ни да се замисли и да доставна возила тачно имају одређено време када могу да пролазе кроз њихов такође прелепи центар и да су то јутарњи сати када нема пуно људи. Не знам да ли у Апатину има таква некаква одлука, али и ако је има, онда је само празно слово на папиру. Знамо само да осим табли да је то пешачка зона нема ниједна која упозорава да је кретање доставних возила од- до одређеног времена.
Мисли ли неко да деца која трчкарају од једног до другог реквизита који их увесељавају врло лако могу страдати? Баке и деке, родитељи, због тога морају бити на великом опрезу када изводе децу на њихово омиљено састајалиште! Мишљења сам да се то може врло лако решити казнама за возаче који тутње центром у најфрекветније време, па макар они били разни курир експреси. Ако знамо да је дужина улице 800 метара зашто је неком тешко да ту препешачи?!

ШУНД – KИЧ

Жао ми је што морам приметити да нам је већина написа у штампи више него шунд што иде на срамоту моје професије. Читаоци се свакодневно бомбардују фоткама и текстовима о нашим естрадним фолк „уметницима“. Те какве луксузне куће имају, базене, спа центре, бесна аута, гламурозан ноћни живот, ко се са ким швалерише, ко разводи, ко спаја…Ужас од кича! Нигде, или неприметно пласирани текстови, о нашим младим талентима, ученицима који освајају медаље на светским такмичењима, из разних области, од математике, хемије, до биологије и тако даље.
Онда се питамо како нам добар део младих, опседнути медијски таквим садржајима, траже узоре у ликовима естраде. Заправо целу ову фарсичну атмосферу креирали су нажалост медији а не тобожње естрадне звезде. И нису то читаоци или гледаоци тражили него су им медији наметнули а они очигледно прихватили. О „Паровима“ и „Задрузи“ на које „пада“ старија популација не треба трошити речи. Да ли нам се заиста цело друштво завртело у естради и политици уместо окретању изворним животним проблемима и успесима? Изгубила се црта вредоносног система!

ВРТИЋ

Вртић „Пчелица“ већ 23 године гаји предивну манифестацију „Дани дечјег стваралштва“ на којима учествоју стотине деце из наше општине. Захваљујући посвећеним васпитачима из генерације до генерације деца одмалена уче се кретивности, глуми, игри, песми… Осим тога током целе године деци се приређују разни садржаји од упознавања са природним окружењем до здраствене едукације.Браво за све запослене у овој Предшколској установи познатој по креативном и посвећеном раду васпитању и образовању деце и неговању правих вредности.

Аутор- Софија Пуалић-Шперо

1 thought on “ИЗ МОГ УГЛА- ХАОС У ЦЕНТРУ, ШУНД И ВРТИЋ

  1. Некад је полиција кажњавала све оне које јуре кроз тзв. “Пешачку зону“, углавном бициклисте и мотоциклисте, али овде одавно нема никаквог реда, не смеш скренути поглед са детета ни 5 минута… још су толико постали дрски да ти звоне да се помериш… Мада ни у Сомбору није боље- и тамо се возе бициклима тротоаром предвиђеним за пешаке…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.