ITALIJANSKIM INVESTITORIMA PREDSTAVLJENI APATINSKI PRIVREDNI POTENCIJALI

APATIN EKONOMIJA VESTI

Konfindustrija, najznačajnije italijansko udruženje industrijalaca, u saradnji sa Konfindustrijom Srbija, agencijom ICE, asocijaciom ANCE i asocijaciom ANIE, a uz podršku Ambasade Italije u Beogradu, organizоvala je posetu italijanske privredne delegacije. Na ovom poslovnom susretu održan je seminar i radionica o mogućnostima saradnje Srbije i Italije u oblastima infrastrukture i energetike. Učestvovalo je više od 60 italijanskih firmi iz oblasti infrastrukture i energetike. Uvodna izlaganja imali su ambasador Armando Varikjo i ministar finansija i privrede u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić. Neki od govornika bili su i predsatvnici ANCE i ANIE, Svetske banke, Evropske investicione banke, Ministarstva saobracaja i drugi.

Ovom poslovnom forumu je po pozivu prisustvovao i dr Živorad Smiljanić, predsednik apatinske opštine, jer je na zahtev italijanske delegacije na grupi za infrastrukturu predstavljena opština Apatin i potencijali luke, koja predstavlja jednu od ključnih tačaka na Koridoru 7.

Dr Smiljanić predstavio je potencijale za privredna ulaganja u apatinskoj opštini, a tom prilikom sastao se i sa Mlađanom Dinkićem, ministrom finasija, koji je, obraćajući se italijanskoj privrednoj delegaciji, podsetio da u Srbiji trenutno posluje oko 500 kompanija iz te zemlje. One zapošljavaju, kako je rekao, oko 20.000 ljudi, a italijanske firme su u prošloj godini imale obrt od 2,5 milijardi evra.

Deo seminara održan je u Hotelu “Falkensteiner”, dok je drugi deo održan na brodu u toku jednosatne plovidbe Dunavom i Savom. Ovo je bila izvanredna prilika za firme iz Srbije koje su zainteresovane za industrijsku ili trgovinsku saradnju sa visokokvalifikovanim i renomiranim italijanskim preduzećima specijalizovanim u izgradnji, izvođenju radova i projekata, proizvodnji opreme i pružanju usluga u oblastima građevinarstva i obnovljivih izvora energije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *