ИСТОРИЈСКО И МУЗИЧКО БОГАТСТВО АПАТИНА- КЛАВИР СВЕТСКОГ КОМПОЗИТОРА У МУЗИЧКОЈ ШКОЛИ

APATIN DRUŠTVO SOMBOR SRBIJA VESTI

Клавир марке „Steinwey“ израђен у Америци направљен у посебној серији концертних клавира припадао је некада породици Абрахам и на њему је учио свирати и чувени композитор Пал. Данас се налази у Основној музичкој школи „Стеван Христић“ у Апатину.

– У време када је клавир купљен, пре првог светског рата, преко 100 Стенвеј клавира је дошло бродом из испоставе у Хановеру. Са тог брода су их распродавали по целој Војводини, али и Србији, каже мр Ласло Диенеш, директор Музичке школе.

– Клавир је 1912. године, са брода на којем је стигао, купио Херман Абрахам који је био Николаусов и Палов деда. Према расположивим подацима њега је новооснованој музичкој школи 1948. године продао Николаус Абрахам, након што се вратио из логора. Он је једини апатински Јеврејин који се вратио. Непосредно после тога извршио је самоубиство и сахрањен је у маузолеју на јеврејском гробљу, појашњава историчар Борис Машић.

Клавир је тежак између 500 и 600 килограма па можемо само замислити како је изгладао брод који је превозио сто таквих клавира, и питати се на који начин је вршен транспорт до места на коме су их, након откупа, сместили. Оно што је посебно занимљиво за грађане наше општине је историја овог клавира који га повезује са светски познатим композитором Палом Абрахамом.

– Интересантно је да је Пал клавир почео учити код кантора у јеврејској синагоги у Апатину, а убрзо је прешао у Сомбор на даље усавршавање. Живео је и стварао у Мађарској, Немачкој и Америци, али је наш град поносан што је свој музички пут и композиторску каријеру започео код нас, каже директор Диенеш.

Он је додао да је тешко вероватно да је Пал компоновао баш на том клавиру, али се са сигурношћу зна да је клавир припадао његовој породици и да је, вероватно, и он управо на њему учио вештину свирања.

Немогуће је данас одредити новчану вредност једног таквог инструмента. Концертни клавири се деле на више врста, по категоријама на А, Б, Ц и Д, а цене су им од 100.000 долара до неколико милиона, у зависности од величине, материјала од којих су израђени, старости. Клавир породице Абрахам чији је данас власник апатинска музичка школа је у доста лошем стању и неопходна му је поправка. Школа је ангажовала врсног штимер-мајстора да процени штету и по његовим речима потребно је око 30.000 еура за рестаурацију и штимовање овог дивног инструмента.

– Клавири познатих композитора немају цену, као ни остали инструменти познатих музичара. Прве поправке на инструменту школа је започела у време када је директор био Раде Иванчевић, али нисмо имали довољно средстава да је и завршимо. Оно што повећава трошкове самог рада на инструменту је и транспорт. Из представништва у Немачкој су нам рекли како би они дошли по клавир, поправили га и вратили. Нама би добродошла помоћ за рестаурацију овог клавира, али без претензија да нам га одузму. Није познато колико још на свету има концертних клавира из ове серије, па је и из тог разлога неопходно да пронађемо решење проблема и пошаљемо га на поправку. Морамо бити свесни да би људима који воле музику, туристима и посетиоцима Апатина било интересантно да на својим гостовањима виде концертни клавир Пала Абрахама, а још би већа вредност била да нашу ученици могу свирати на њему. Ми још нисмо свесни какво историјско и музичко богатство поседујемо овим клавиром, каже Ласло Диенеш.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.