ISPRED ŽUPANIJE U SOMBORU POSTAVLJENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA MIGRANATA

DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Izložba fotografija “Ostavljena sećanja” otvorena je danas, 30. jula ispred zgrade Županije u Somboru.

Ova postavka je svojevrsno svedočanstvo velike migracije stanovnika sa Bliskog istoka, Dalekog istoka, Azije i Afrike zapadno-balkanskom rutom od 2015. do 2016. godine.

Izložbeni opus se sastoji od 20 fotografija zagubljenih, zaboravljenih igračaka migrantske dece koja su se našla u Srbiji na hiljade kilometara udaljeni od svojih domova.

Postavka se može pogledati do 5. avgusta.

Više od milion migranata i izbeglica prošlo je kroz Srbiju na putu ka Zapadnoj Evropi od 2015. godine. Među najugroženijima su deca migranti i izbeglice. Većina dece boravi u Srbiji u pratnji roditelja, ali ima i dece koja su na putu od zemlje porekla ostala bez roditeljske pratnje. Sombor je jedan od gradova-domaćina koji je omogućio prihvat migranata. Ova aktivnost se sprovodi u okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Srbiji.

Evropska unija je najveći donator Republike Srbije u upravljanju migracijama. Od 2015. godine, kada je počeo povećan priliv migranata na teritoriju Srbije, EU je donirala više od 98 miliona evra za humanitarnu pomoć i zaštitu migranata, a posebno zaštitu dece, za obezbeđivanje uslova za prihvat i smeštaj u prihvatnim i centrima za azil, uključujući hranu, zdravstvenu negu i obrazovanje, pomoć lokalnim zajednicama gde su smešteni migranti.

izvor: 021.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *