HRISTOS VOSKRESE! VAISTINU VOSKRESE!

APATIN IZBOR IZ ŠTAMPE SRBIJA VESTI

[starlist][/starlist][starlist][/starlist]

Hrišćani širom sveta danas obeležavaju najveći hiršćanski praznik – Vaskrs. U Srbiji obeležavanje Vaskrsa počelo je ponoćnim liturgijama kojima se završavaju dani žalosti i počinje praznik Vaskrsenja.

Vaskrs je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, kojim se proslavlja Isusov povratak u život – vaskrsenje.

Po hrišćanskom verovanju, to se desilo trećeg dana posle njegove smrti, uključujući i dan smrti, odnosno prve nedelje posle Velikog petka.

Pravoslavci se danas pozdravljaju rečima “Hristos voskrese”, a otpozdravljaju sa “Vaistinu voskrese”.

Najvažniji hrišćanski praznik spada u red “pokretnih” svetkovina, a to znači da se ne proslavlja uvek istog datuma, već je samo isti dan – nedelja.

ŠTA TREBA DA URADITE ČIM USTANETE:

Za Uskrs treba da se ustane rano, a ne bi trebalo da se ode rano na spavanje, tj. pre ponoći. Ako se ode pre ponoći na spavanje, taj će cele sledeće godine do Uskrsa biti pospan i sanjiv.

Kada se ustane treba se umiti vodom u kojoj su stavljeni: dren, zdravac, bosiljak i crveno vaskršnje jaje. Ako ste postili veliki Vaskršnji post i idete na pričešće, ova molitva je obavezna.

ŠTA URADITI SA ČUVARKUĆOM

Prvo ofarbano jaje za Vaskrs čuva se tokom cele godine, dok ne ofarbate novo. Prvo obojeno jaje zove se čuvarkuća jer, kako mu ime kaže, čuva kuću i ukućane od bolesti i svakog zla.

Ovo je najvažnije vaskršnje jaje. U nekim krajevima Srbije, deci trljaju obraze tim jajetom, da budu rumena i zdrava. Na Kosovu ovo jaje su nazivali strašnik jer se upotrebljavalo kao lek protiv straha. Prvo, crveno jaje, čuvalo se pored ikone, do sledećeg Vaskrsa.

Kada se sledećeg Vaskrsa ofarba novo crveno jaje, stara čuvarkuća se pusti niz reku, da voda odnese zlo, bolesti, svu nesreću koju je prvo crveno jaje godinu dana umesto ukućana prihvatalo.

Ako reke nema u mestu gde živite, jaja se baca što dalje od kuće, a u nekim krajevima Srbije se i spali.