ХЕМИЈСКО ЧИШЋЕЊЕ ДПФ ФИЛТЕРА, “АУТО МИХАЉЕВИЋ” СОМБОР

APATIN SERVISNE INFORMACIJE SOMBOR VESTI

“Ауто Михаљевић”, ауто сервис из Сомбора обавља професионалну репарација ДПФ филтера хемијским путем без отварања са извештајем о чишћењу. Чишћењем ДПФ филтера враћате перформансе мотора, повећавате ефикасност горива, смањујете регенерацију, продужујете животни век филтера и у потпуности смањујете време и трошкове одржавања.

Чишћењем се уклања између 96-100% акумулираног пепела / чађи у ДПФ-у.

Шта је то ДПФ филтер?

Сам израз „ДПФ” на енглеском значи „Diesel Particulate Filter“. Kод француских возила, тј. на француском овај филтер назива се ФАП.

Чему служи?

Смањује избацивање канцерогених честица у атмосферу, о чему обичан човек ретко размишља. Чињеница је да дизелаши, колико год савремени били, избацују опасне честице уколико немају одговарајући систем за њихово неутралисање. Ови филтери се користе већ дуго и данас готово да нема новог дизелаша без ДПФ филтера.

Животни век ДПФ-а

Животни век ДПФ филтера једнак је животном веку аутомобила, тј, тако би требало да буде ако је мотор аутомобила исправан и ако се редовно спроводи регенерација. Сви проблеми који се јављају последица су неисправног рада мотора или игнорисања упозорења по питању регенерације.

Оног тренутка када филтер дође у критичну зону, која подразумева да је ниво чађи већи него што пасивна регенерација може да реши, рачунар помоћу сигналних лампица сугерише возачу да започне дужу вожњу у нешто оштријем режиму. На тај начин се повећава температура у ДПФ-у и спроводи се активна регенерација.

Међутим, врло често се дешава да возачи закасне, тј. не испоштују препоруку свог аутомобила и не помогну му у регенерацији филтера, што доводи до тога да се филтер препуни честицама чађи, а тада је потребно чишћење у сервису. Врло је важно да се филтер очисти на прави начин, употребом одговарајућих средстава, јер у супротном може бити трајно уништен.

Уклањањем овог филтера губите сваку Еуро норму. Без обзира што сте купили ауто најновије генерације, ако уништите ДПФ филтер, приликом било ког тестирања ваш ауто ће бити третиран као возило које не поседује Еуро норму, а то су возила произведена пре јула 1992. године.

Такође, када уклоните ДПФ филтер, морате да промените и софтвер који контролише рад мотора. То значи да се у рачунар аутомобила инсталира софтвер за верзију која нема ДПФ филтер, а она је престала да се производи нпр. 2008. године или софтвер који је наменски направљен/измењен.

На новијим верзијама аутомобила на филтеру се у просеку налази шест сензора, а код радних машина (багери, трактори, аутобуси, шинска возила…) и до 24. Они имају задатак да управљају радом мотора контролишући притисак и температуру излазних гасова (проверавају да ли је смеша горива и кисеоника богата, сиромашна или оптимална). Аутомобил сваких 60 милисекунди очитава податке са ових сензора и на основу њих подешава смешу горива, самим тим и потрошњу, а и оптималан рад мотора.

Поред чишћења ДПФ-а ” АУТО МИХАЉЕВИЋ” врши допуну клима уређаја за сва возила. ПоправкА и одржававање Рено и Дачија возила уз продају резервних делова.

Чонопљански пут бб. Сомбор. Телефон 069/22 66 537.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *