ПРЕДСЕДНИК ПОКРАЈИНСКЕ ВЛАДЕ ИГОР МИРОВИЋ У БЕЗДАНУ

APATIN POLITIKA SOMBOR VESTI

ЗАПАДНА  БАЧКА  САД  БЕЗБЕДНА ОД БУЈИЦА

Већа заштита од поплава. Инвестиција од 8,7 милиона  евра

 Зaвршена је обнова преводнице Шебешфок која Бајски канал повезује са Великим Бачким каналом и Дунавом, код Баздана, надомак Сомбора. Ово је највећа инвестиција у водопривреду западне Бачке у последњих 30 година, а рађена је заједно са Мађарском, ово је јуче је приликом обиласка преводинице и притиском на дугме у функицију постројење, изјавио је јуче Игор Мировић, председник Покрајинске владе.

 Он је додао даје важно не само за град Сомбор , него и читав Западнобачки округ.Иначе,преводница Бездан је бродове из Дунава и Великог Бачког канала пуштала од средине 19. века, а овом реконструкцијом ће после више од 30 година бити враћена у функцију.

 -Преводница Шебешфок на Бајском каналу је већ у потпуности реконструисана и само овај део посла вредан је 84 милиона динара. Туристички и теретни бродови ће ускоро на потпуно безбедан начин моћи да користе овај пловни пут., а вредност ових радова у укупном делу, када говоримо о мађарској страни и о нашој, износи 8.700.000 евра,појаснио је Мировић.

 Овај пројекат  се,ипак, Финасира највише из средстава ЕУ и то чак 85 процената, а део из средстава мађарске и српске стране.  МировиЂ каже да је веома  задовољан динамиком радова.

  -Од 1988. овде нисмо имали уређену бродску преводницу, а сада ћемо имати тај посао потпуно завршен. Већ негде у мају – јуну, на основу одредаба уговора, извођачи су спремни да заврше овај део посла. Завршили смо у нешто бржем ритму и преводницу Шебешфок- казао је Мировић.

Према речима Вука Радојевића, покрајинскког секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство велики значај реализације овог пројекта произилази  из чињенице да ће на овај начин бити повећан степен одбране од поплава и у том контексту секретаријат  има још шдва  пројекта, која се тичу мобилних брана током поплава, заједно са Мађарском, а то су набавка два и по километра мобилних брана за одбрану од поплава.

УЛАГАЊА ЕУ

-ЗА ове четири године преко 10 милиона евра уложено је управо из средстава ЕУ за реализацију оваквих пројеката. Поред тога свакако највећи суфинансијер свих пројеката које град реализује јесте управо Покрајинска влада, са секретаријатима и Управом за капитална улагања-изјавила је Душанка Голубовић, каже Душанка Голубовић, градоначелица Сомбора.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.