ГОСТ РАДИО ДУНАВА УГЉЕША БРКЉАЧ

APATIN DRUŠTVO VESTI

У осмој емисији серијала „Речи, боје и звуци“ гост је Угљеша Бркљач, који је упркос тешкоћама са којима се сретао као дете које не види, постигао велике резултате. Душан Радивојевић са њим разговара и о свим тешкоћама са којима се сретао, о успесима, наградама, о путу који је прешао да би данас, у 26. години био асистент на Академији уметности у Новом Саду. Емисија се емитује суботом у 11 и недељом од 17 часова.

У Осмој емисији новог серијала емисије „Речи, боје и звуци“, гост је био Угљеша Бркљач, диван младић, пијаниста и асистент на Академији уметности у Новом Саду. Кад је пошао у основну школу, његови вршњаци, и не само они, мислили су да ће Угљеша остати у вечитом мраку, али захваљујући таленту, менталној снази и великој жртви родитеља, Угљешу је прво изнутра обасјала божанска светлост, захваљујући којој је видео боље од већине других, али је та дивна светлост обасјавала и све оне са којима се сретао.

-Уписао сам се у основну школу „Жарко Зрењанин“ јер отићи у специјалну школу у Земуну је било тешко. Одвојити се од родитеља и радити све радње које други обављају са лакоћом, било је немогуче. Зато сам ишао у Основну школу у Апатину, а касније, од осме године и у Основну музичку школу „Стеван Христић“. Био сам одличан ученик у обе школе. Иначе, клавир сам почео да свирам већ у трећој години. Касније сам завршио, средњу музичку школу па и факултет у Новом Саду. Данас сам асистент на Академији уметности у Новом Саду. Добио сам тридесетак награда на домаћим па и међународним такмичењима, а имао сам и низ концерата у земљи и иностранству, прича Углљеша.

Угљешина велика жеља је била да прича о помагалима која су потребна да би се учење, читање и писање савладали. То је желео и због себе, али и због других који имају сличне проблеме, а којима Угљеша жели да помогне.

-Са нотама је врло тешко, не могу лако да се пронађу, мора се контактирати музичка школа у Земуну као и савез слепих. Мени су родитељи кад сам био мали читали из књига и уџбеника, али касније смо морали набавити и посебан уређај, компјутер на брајевом писму до којег смо тешко дошли.

Причао је Угљеше и о свом данашњем раду, о талентованим студентима са којима ради. Говорио је и о будућинм плановима, а напоменуо је и да ја све ово само почетак. Идућег месеца ће бити још једна емисија са Угљешом као гостом, у којој ће овај млади Апатинац причати само о помагалима за слабовиде и тако помоћи многој деци која имају сличне проблеме.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.