FERENC HEGEDIŠ, NOVI PREDSEDNIK LOVAČKOG UDRUŽENJA „KURJAČICA“

APATIN EKONOMIJA VESTI

Lovačko udruženje „Kurjačica“ Apatin na svojoj redovnoj Skupštini, održanoj 4. maja ove godine, u prostorijama svog doma donela je odluku da novi predsednik bude Ferenc Hegediš. Dosadašnjem predsedniku dr Živoradu Smiljaniću istekao je dvostruki mandat, pa su članovi Skupštine na period od četiri godine izabrali Hegediša.

Lovačko Udruženje „Kurjačica“ obuhvata četiri lovačke sekcije „Soko“ Prigrevica, „Fazan“ Kupusina, „Jastreb“ Svilojevo i „Fazan“ Apatin.

– Naše Lovačko udruženje ima dve najvažnije delatnosti, to su uzgoj i zaštita divljači.  Zadovoljni smo rezultatima uzgoja. Veliki broj divljači smo uzgojili, a imamo i dobru saradnju u otkupu sa drugim udruženjima na teritoriji Vojvodine i Srbije. Trenutno nam je najveći problem adekvatna zaštita divljači. Slika je loša i moramo je što pre pojačati. Neophodna nam je mnogo bolja saradnja sa poljoprivrednim udruženjima i poljoprivrednicima, da nam se ne bi više dešavala katastrofalna trovanja divljači, kao što je nedavno bilo trovanje orlova, ždralova i druge divljači. Po tom pitanju ćemo organizovati i adekvatne tribine sa ciljem da se poljoprivrednicima objasni na koji način mogu da zaštite svoje useve, a da pri tom ne koriste otrove štetne za divljač, rekao je Ferenc Hegediš.

UZGOJ I ZAŠTITA DIVLJAČI PRIMARNA DELATNOST LOVACA

LU „Kurjačica“ gazduje lovištem površine od skoro 30.000 ha, od čega je lovno nešto više od 26.000 ha, a prema zvaničnim podacima imaju 438 aktivnih članova. Od toga u lovištu stalno uzgajaju srne, divlje svinje, zečeve, fazane i poljske jarebice.

– Na redu su i potezi bolje kontrole terena. Veliki problem predstavlja nepropisan odstrel divljači, odnosno, krivolov, ali i druge štete koje se nanose u prostoru lovišta. Zbog toga ćemo poboljšati saradnju sa policijom, Vojvodina šumama, ekološkim organizacijama i drugim lovačkim udruženjima. Jedna od stavki koju želimo da promenimo je i bolja saradnja lovaca u okviru samog Udruženja. Lovačke sekcije se osnivaju zbog druženja i zajedničke ljubavi prema divljači. Nekada je lov bio primarna delatnost ljudi i osnovni izvor prihoda. Odavno nije tako, pa se lovci okupljaju zbog dobrog druženja, boravka u prirodi i onoga što mogu učiniti za oporavak prirodnih staništa, kaže novi predsednik Udruženja „Kurjačica“.

On je dodao da će se raditi i na razvoju lovnog turizma od koga i Apatin, kao opština može imati velike koristi.

– Da podsetim da su se nekada velika državna pitanja rešavala na druženjima lovaca. Odstrel divljači nije jedina strana lova, lovačka druženja nude mnogo više od toga. Možda se i neko važno opštinsko pitanje tu reši. Nama je cilj da vratimo turiste u našu opštinu i pokažemo divljač koju imamo, ali i prelepu prirodu i okolinu naše opštine, dodao je Ferenc Hegediš.

Autor-Mara Vuković