EVROPSKI PARLAMENT PREDLOŽIO UKIDANJE ZIMSKOG I LETNJEG RAČUNANJA VREMENA

IZBOR IZ ŠTAMPE SVET VESTI

Članovi Evropskog parlamenta danas su raspravljali o ukidanju ljetnjeg i zimskog računanja vremena. U podne je bilo glasanje, evroparlamentarci su glasali za rezoluciju koja bi ukinula pomeranje sata. Dalji koraci su na Evropskoj komisiji.

Odgovarajući na građanske inicijative koje navode zabrinutost zbog zdravstvenih efekata promene vremena dva puta godišnje, u nacrtu rezolucije zastupnici pozivaju Komisiju da predloži obustavu prakse ljetnjeg računanja vremena.

Inicijativa je pokrenuta nakon što je analizom utvrđeno da promena računanja vremena za jedan sat negativno utiče na ljudsko zdravlje, poljoprivredu i bezbednost u saobraćaju.

Predlog rezolucije sastavila je Karima Deli iz Komisije za saobraćaj i turizam.

U tekstu se navodi da brojne naučne studije nisu pronašle dokaze za bilo kakve pozitivne efekte promene računanja vremena dva puta godišnje, dok građanske inicijative ukazuju na primedbe građana zbog negativnih posledica.

Istraživanja su pokazala da promena računanja vremena povećava rizik od srčanih problema kod starijih osoba, dok broj saobraćajnih nesreća raste za trećinu, a deca ostvaruju slabije rezultate u školi.

Neke zemlje, poput Islanda, Belorusije i Turske, već su ukinule letnje i zimsko računanje vremena.