ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У АПАТИНУ СТАБИЛНА- 15 ГРАЂАНА ПОЗИТИВНО НА КОРОНУ

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Помоћница директора апатинског Дома здравља Бранка Бајић изјавила је данас да је епидемиолошка ситуација на територији општине Апатин задовољавајућа, али са тенденцијом раста броја тестираних грађана.

На територији наше општине тренутно је 15 активних случајева заразе вирусом Kовид 19.

Епидемиолошка ситуација на територији општине Апатин је задовољавајућа. Тренутно имамо 15 особа позитивних на вирус Kовид-19 и они се налазе у кућној изолацији, односно нису упућени на болничко лечење јер је реч је о лакшим облицима и блажој клиничкој слици. Међу оболелима нема деце. Најмлађи пацијент је 1993. годиште док је најстарији заражени Апатинац рођен 1949. године, изјавила је Бајић.

Она је апеловала на грађане да наставе са поштовањем проглашених мера контроле преношења болести како би се умањиле последице тренда раста броја оболелих и омогућило функционисање здравственог система.
Иако је ситуација задовољавајућа, то не треба да значи да грађани треба да олако схватају препоруке о ношењу маски и окупљања у већем броју од онога који је препоручен. На то нас упозорава и повећан број прегледа у “Црвеној” зони Дома Здравља. Тренутно се више од 20 лица свакодневно јави у ковид амбуланту на тестирање, каже помоћница директора, Бранка Бајић.

Према њеним речима на тестирање у ковид амбуланту треба да се јаве само грађани који имају симптоме на Kовид-19.

-Kовид амбуланти треба да се обрате грађани са температуром, кашљем и малаксалошћу. Сви остали треба да позову Дом здравља како би се информисали. Уколико немају температуру најбоље је да не долазе него да се информишу телефоном. Прегледи који се свакодневно, у времену од 09 до 17 часова обављају у црвеној зони, трају до 20 минута.
-Они обухватају комплетну дијагностику, где је поред лекарског прегледа могуће обавити све врсте тестирања од лабораторијских налаза до рендген снимка плућа. Ради се комплетна дијагностика, након које се пацијент упућују на кућно лечење или на даље лечење у сомборку болницу, у њихову нараџасту зону. Установљени су протоколи и процедуре на који начин се поступа у сваком од позитивних случајева, нагласила је Бајић.

Она је истакла да Хитна служба служба Дома здравља ради невезано од ковид амбуланте те да је грађанима на располагању 24 часа.

Сви хитни случајеви попут саобраћајних незгода, можданих удара, инфаркта, других повреда и хитних стања биће обрађени а обезбеђен ће им бити и даљи транспорт у сомборску болницу где обрађују сва ургентна стања. У сомборској болници су привремено зауставили програм специјалистичких прегледа и оперативних захвата, али све ургентне службе раде, тако да грађани не треба да страхују да неће бити збринуту, поручила је на крају помоћница директора Дома здравља Бранка Бајић.

А.Д

2 thoughts on “ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У АПАТИНУ СТАБИЛНА- 15 ГРАЂАНА ПОЗИТИВНО НА КОРОНУ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *