EKIPA IZ SRBIJE OBARA REKORD KAJAKOM STARIM 38 GODINA

APATIN DRUŠTVO SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

Novosađani Janika Laslo, njegova sestra Edita Mihalić i Gavro Vukša, ukoliko dođu do Svetog Đorđa na Crnom moru, kako planiraju, oboriće srpski rekord rekreativno veskajući 2.586,2 kilometara.
-Kajak dvosed „puh“ koji vozim sa svojom sestrom, a u pojedinim etapama kroz Srbiju suprugom Adrianom, je istočno nemačke proizvodnje. Ja sam ga kupio kao polovan a sada je ploveći rekama napunio 38 godina. Ovi kajaci imaju fabrički ugrađen jarbol, moj kao polovan nije imao te sam ga sam konstruisao i ugradio, tako da mogu i da jedrim. Ovaj model je specifičan po tome što može da nosi teret od 300 kilograma, a spakuje se u dva ranca prilikom transporta. U jednom je drveni deo u drugom spoljni, gumirani-sa ponosom pokazuje kajak Janika, oficir vazduhoplovstva u penziji, koji već 13 godina vesla u regati TID, a ove godine namerava sa sestrom Editom i prijateljem Gašom obori rekord dosadašnjih srpskih veslača u regati, jer je ekipa namerava da prevali 2.586,2 kilometra, kolika je dunavska trasa od Ulma do Svetog Đorđa na Crnom moru, što je 71,2 kilometra duže od zvanične regate.-Krenuli smo dužom stazom od Ulma do Ingolštata, odakle je krenula zvanična regata na put , zbog toga što na tom potezu ima 14 prevodnica, voda je dakle mirna, pogodna za veslanje, a Ulm je grad u kome je muzej Podunavskih Švaba iz Vojvodine, kji smo želili da vidimo. U Ulm smo stigli redovnim autobusom, sa kajacima u rančevima, a u tom gradu velikodušno u priprema za izlazak na reku su pomogli momci iz Ulmer ruder (kajakškog) cluba –dodaje Janika, koji kaže da Dunav ima posebnu moć, zove ljude, dok kroz regate daje najbolja prijateljstva.Njegova setra Edita Mihalić, takođe iskusni kajkaš, dodaje da sa maškim dvojcem u posadi nema probelma.-Delimo sve poslove, od kamperskih od kulinarskih. Ja smo brinem da imaju dosta vitaminske hrane zbog napornog veslanja-smeje se Edita, nastavnica engleskog jezika odnedavno u penziji. Njihov prijatelj, Gavro Vukša, prvi put je na TID regati, ali ne krije oduševljenje.-Za razliku od Janike, koji ima kondiciju još iz vojske i organizatorske sposobnosti, ja sam se mesecima pripremao u teretani. Na Dunavu kod Apatina sam odrastao, ljubav preneo na novosadske obale, bavio se turizmom. Planiramo da se zadržimo na delti Dunava i prođemo kroz Sulinski kanal koji je Čaušesko stavio pod specijalnu zaštitu i tako je ostala netaknuta priroda -ističe Gašo, koji vozi nešeto mlađi kajak tipa „lagoda“ ruske proizvodnje proizveden pre 18 godina.
Veslaće i do Atlanskog okeana
-Za dve godine planiramo da napravimo put od Sredozemnog mora kroz kanal Dimidi, natsao pre 600 godina, do Atlanskog okeana. U Srbiji nijedna ekipa još nije prošla ovaj put-kaže Janika Laslo, zaljubljenik u reke, mora i okeane. TID sestra Edita i Gavro TID Janika Laslo kod svoh starog kajaka-ap TID Janika i supruga