“ЏИМИ KОМЕРЦ” ПОБЕДНИK 10. ЛИЧKЕ ОЛИМПИЈАДЕ

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Победник 10. Личке олимпијада која је данас одржана на платоу код Бање „Јунаковић“ је екипа „Џими комерц 1“. Другопласирани тим је такође „Џими комерц 2“ док су треће место освојили „Лички соколови“ из Апатина.

На овогодишњој Личкој олимпијади у Апатину учешће је пријавило 14 екипа од тога, по први пут, две женске, обе из Апатина. Манифестацију која чува и негује традиционалне игре Личана је отворио Милан Шкрбић, председник општине Апатин.

-Браћо и сестре, драги пријатељи, гости и такмичари, добродошли у Апатин на Личку олимпијаду. Ова традиционална манифестација одржава се већ 18 година. Првих осам година била је под именом „Лички вишебој“, а ових десет је знамо по називу Личка олимпијада. Иако се име мењало такмичарске дисциплине су исте свих 18 година. Данас славимо леп јубилеј и драго ми је што ћемо га заједно прославити, рекао је председник општине Апатин.
Председник је такмичарима пожелео пуно успеха и спортско надметање, а публици да ужива у такмичарским дисциплинама и спектаклу који ће учесници приредити.


На традиционалном надметању учествовале су екипе из Апатина, Пригревице, Суботице, Београда, Банатског великог села, Брестовца, Kолута, Kарађорђева, а четири пријављене екипе су из Републике Српске.

Две екипе „Џими комерца“, екипа „Никола Тесла“, Лички мајкани, Друштво српских домаћина, Завичајни клуб Личана Срб, Вучијак, Нови жедник, Горски вуци, Лички соколови, Унске пастрмке и Вучице са Пљешевице, борили су се у у девет дисциплина- вучење куке, скок у даљ и вис, претезање штапа, трчање по брвну, обарање руке, пењање уз стожину, бацање камена са рамена и надвлачење конопа.

У забавном делу програма наступили су женска и мушка певачка група Kултурно-уметничког друштва „Дунав“, мушка певачка група Завичајног удружења Срба „Петар Kочић“ и Ђурица Васиљ. Поред државне химне „Боже правде“ отпевана је и химна Олимпијаде „Нема раја без роднога краја“.

Већ по устаљеном распореду игара на Личкој олимпијади у Апатину, надметање започињу најмлађи у дисциплини „Трка деце у врећама“.

За ову дисциплину пријавило се 18 такмичара. Најмлађи је Петар Протић из Старе Пазове, рођен 2014. године, а најстарија је Анђела Баста из Старих Бановаца, рођена 2005. године.
Прво место освојила је Елена Ћопић из Апатина, рођена 2009. године, друго Милош Узелац, рођен 2006. године, обоје из Апатина, а треће Андреа Миочиновић из Пригревице, рођена 2011. године.

У трци по брвну победио је представник екипе „Горски вуци-УБ“, Велибор Јовић који је претрчао брвно за 5,45 секунди. Другопласирани у овој дисциплини био је члан екипе „Џими Kомерц 1“ Александар Катић са 5,54 секунди, док је трећи био Марко Јовић „Крајишки витезови-Бања Лука“ који је претрчао брвно за 5,77 секунди.

У дисциплини вучење личке куке прво место је освојио Саша Станић из екипе „Џими Kомерц 1“. Он је савладао представника апатинске екипе „Лички соколови“ Милана Видака, и тако постао победник овогодишње олимпијаде у овој категорији. Треће место заузео је Ђорђе Никшић, члан екипе „Џими Kомерц 2“ из Пригревице.

У дисциплини претезање штапа прво место је заузео Далибор Зелен из екипе „Џими Kомерц 2“. Саша Станић „Џими Kомерц 1“ је освојио друго место док је треће место припало Јовану Станковићу из екипе „Лички Соколови“.

Александар Kрајишник „Џими Kомерц 1“ скоком од 3,30 метра је победник у дисциплини скок у даљ из места. Другопласирани је био Радован Видачић „Лички соколови Апатин“ резултатом 3,10 метара, а треће место је освојио Ратко Башић из екипе„Крајишки витезови-Бања Лука“ скочивши 2,97 метара.

У дисциплини скок у вис из места тријумфовао је Александар Крајишник из екипе „Џими Kомерц 1“ који је прескочио летвицу на 155 цм, други је био Ратко Башић, „Крајишки витезови -бања Лука“ 140 цм, а трећи Радован Видачић „Лички соколови“ који је скочио 130 центиметара.

Обарање руке је поред надвлачења конопа дисциплина која традиционално привлачи највећи број публике. Kао победник у овој дисциплини је изашао Иван Веселић из екипе “Џими Kомерц 1” који је у финалу савладао Горана Жепина из екипе “Лички соколови”. Треће место је освојио Војкан Стојадиновић из екипе “Џими Kомерц 2”.

Најбржи у пењању уз стожину је био Јован Ступар, „Џими Kомерц 2″ он је до врха стожине стигао за 6,22 секунди. Другопласирани је био представник „Лички мајкани-Колут“ Аљоша Вуковић (10,22) а трећепласирани Марко Јовић,“Крајишки витезови- Бања Лука″ (10,67). Победнику је поред новчане награде припала и шунка.

У бацању камена с рамена тријумфовао је Александар Новаковић „Лички соколови-Апатин“ који је камен тежак 10,5 кг бацио 14м и 74цм, што је уједно и нови рекорд Личке олимпијаде у овој дисциплини. Други резултат је остварио Милош Марковић из екипе „Џими Kомерц 1“ дужином од 14,27 метара, а трећи Александар Бундало „Џими Kомерц 2“ који је камен бацио 13,22 метра.

И ове године у последњој дисциплини, надвлачење конопа, вођена је жестока борба између екипа „Џими комерц 1“ која је у финалу савладала „Kрајишке витезове“ из Бања Луке, док је треће место припало тиму „Џими комерц 2“.

Екипни победник 10. Личке олимпијаде је тим ‘“Џими Kомерц 1“ из Пригревице који је освојио 1000 бодова, „Џими Kомерц 2“ је завршио на другом месту са 700 док су „Лички соколови“ из Апатина са 540 бодова заузели треће место на овогодишњем надметању.

Најмлађа учесница олимпијаде била је Јелена Добријевић, а најстарији Илија Бурсаћ -Ћиро личка калдрма.

А. Дукић

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *