DVA PROJEKTA IZ APATINA PROŠLA NA KONKURSU „MLADI SU ZAKON“ MOS-a RS

APATIN DRUŠTVO VESTI

Ministarstvo omladine i sporta, u partnerstvu sa Resurs centrima po okruzima Srbije, a u skladu sa Zakonom o mladima i Nacionalnom strategijom za mlade, četvrtu godinu zaredom, u okviru programa „Mladi su zakon“, pruža podršku udruženjima mladih i neformalnim omladinskim grupama da kroz obuku i realizaciju omladinskih projekata podstiču aktivizam i volonterizam u svojim lokalnim zajednicama.

Komisija Resurs centra za Zapadnobački okrug, Odreda izviđača „Ravangrad“ iz Sombora, sastavljena od predstavnika Resurs centra, udruženja, kancelarija za mlade i medija iz Zapadnobački okruga, donela je odluku da na osnovu pristiglih predloga omladinskih volonterskih projekata, a nakon realizovane obuke za pisanje projekata i upravljanje projektnim ciklusom, odabere 11 volonterskih projekata koji će biti finansirani i realizovani u periodu avgust – oktobar 2013. godine.

– Ukupno sedam neformalnih grupa i četiri udruženja mladih sa teritorije Zapadnobačkog okruga dobiće finansijsku podršku na ovogodišnjem konkursu „Mladi su zakon“ – objavio je Resurs centar za Zapadnobački okrug.

Među njima su i ove godine dva projekta iz Apatina. Neformalna grupa „Aktivna omladina“ dobila je sredstva u iznosu od 65.000 dinara za realizaciju projekta „Rasadnik talenata“, koordinatora Veselina Mašića, a Udruženje građana „Mrav“ dobilo je sredstva u istom iznosu za realizaciju projekta „Omladinski volonterski kamp“ koordinatora Vladana Šijana.

– Cilj projekta „Rasadnik talenata“ je podsticanje i afirmisanje mladih talenata na području apatinske opštine, a reč je o pojedincima, grupama, ali i kulturno-umetničkim društvima, članovima dramskih, likovnih, literarnih, plesnih i muzičkih sekcija pri osnovnim i srednjim školama. Cilj projekta je i promocija kreativnog stvaralaštva osoba sa invaliditetom i njihova socijalizacija, jer će u projektu aktivno učestvovati članovi Udruženja građana „Breza“ i Društva za cerebralnu i dečiju paralizu iz Apatina, ali i integracija marginalizovanih grupa mladih. U projekat će, bez obzira na njihovu versku, nacionalnu, kulturnu ili bilo kakvu drugu različitost, biti uključeni mladi ljudi iz svih naseljenih mesta apatinske opštine, a realizovaće se tokom septembra meseca – izjavio je Veselin Mašić.

– Cilj „Omladinskog edukativnog kampa“ jeste edukacija mladih kroz zanimljiva predavanja, praktičan rad i zabavu, pri čemu će upoznati različite aspekte životne sredine, probleme zagađenja vode i uticaja na okolinu, ali i šta svako od nas može da učini za lepši i čistiji Dunav i čistije okruženje. Program će se sastojati od edukativnog dela, predavanja i radionica, kao i konkretnih aktivnosti čišćenja priobalja Dunava i šume kod čarde „Štuka“, gde će se dvodnevni kamp, krajem avgusta, realizovati, ali i obilazak prirodnih dobara po kojima je ovo podneblje prepoznatljivo. To se odnosi na Specijalni rezervat prirode „Gornje podunavlje“. Učesnici Omladinskog edukativnog kampa biće uglavnom srednjoškolci sa područja opštine – rekao je Vladan Šijan.

Oba projekta imaju podršku Kancelarije za mlade opštine Apatin.

Ideja programa „Mladi su zakon“ je pružanje podrške udruženjima mladih i neformalnim omladinskim grupama da kroz obuku i realizaciju omladinskih projekata podstiču aktivizam i volonterizam u svojim lokalnim zajednicama.

V. M.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.