„DUŽIONICOM „ U SOMBORU OBELEŽEN KRAJ ŽETVE

DRUŠTVO SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

SOMBOR- Predajom hleba od novog brašna gradonačelici Sombora Dušanki Golubović, Udruženje građana „Bunjevačko kolo“ i HKUD „Vladimir Nazor“ su na svečan način obeležili kraj žetve. Mešenjem i predajom hleba od novog brašna odaje se zahvalnost prirodi za plodnost
Tradicionalna manifestacija „Dužionica 2016“ započela je osvešćenjem hleba,iliti „kruva“,kako ga nazivaju Bunjevci,na slavlju u Crkvi Presvetog trojstva,da potom na trgu ispred Županije slavljenici otplesali dva „Bandašičina kola“. Tradicionalno, dva hleba u Skupštini grada gradonačelnici Golubović uručili su bandaš i bandašica Ivan Fratrić i Sonja Krstić ispred UG „Bunjevačko kolo“, odnosno David Antunović i Kristina Budimčević, ispred HKUD „Vladimir Nazor“.
Zahvaljujući se na hlebu, gradonačelnica je kazala da je „Dužionica“ lep kulturni, duhovni, pa i turistički događaj i svima pooželela uspešnu iduću žetvenu godinu.
Ovaj običaj ustanovljen je još pre tri veka, a odvojeno su ga obeležili Bunjevci , koji se osećaju kao autentična grupa, okupljena u „Bunjevačko kolo“ i oni koji se smatraju bunjevačkim Hrvatima, okupljenim u HKUD „Vladimir Nazor“.