ODRŽANA ČETVRTA PAČIJADA

APATIN DRUŠTVO SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

Pobednici Četvrte “Pačijade”, u konkurenciji 26 kulinarskih ekipa iz Srbije i Hrvatske, održane na čardi “Harčaš” kraj Dunavu su : Milan Komadina, prvi, Milorad Bosić, drugi i treći Željko Barać, sa svojim ekipama.

Bilo je 26 ekipa koje su u kotliću kuvali pačiji paprikaš koji se sprema pod rugačijoj recepturi od popularnog ribljeg. Meso se dinsta sa lukom dodaju se razni začini po ukusu avreme kuvanja je oko tri sata. Uz čorbu se može služiti testo, knedle, čak palentu ili proju. Za ovu manifestaciju upotrebljeno je 100 domaćih pataka koje mi držimo na čardi na ispaši. Pored takmičarskih kotlića kuvao se pačiji paprikaš u kazanu za 150 ljudi-rekao je Rajko Stanar, vlasnik čarde “Harčaš”, iskusni ugostitelj.

Među muškim kulinarima našla se i Somborka Natalija Terzić.-Tu sam sa ekipom. Ja sam glavni kuvar a ostatak ekipe su asistenti koji uglavnom lože vatru. Za pačiji paprikaš se ne upotrebljava sveže povrće samo prirodni suvi začini. Nešto slično je gulašu-kaže Natalija, dok Subotičanin, Aleksandar Grujić.-Dolazim ovde svake godine sa ekipom sa nas deset. Dobro se provedemo a pobeda nam i nije toliko važna. Zadovoljni smo jer se družimo i upozanjemo istinske ljubitelje kulinarstva u kotliću i prirode-kaže Aleksandar.

Vladimir Knežević, je jedan, kako kaže, od idejnih tvoraca ove manifestacije uz vlasnika “Harčaša” Stanara.-Imamo fiš paprikaše za Ribarske večeri a ovo područje uz Dunav je poznato i po patkama. Ideja je bila u prirodi okupiti što veći broj ljudi koji će pored kulinarstva da uživaju u hladovini stare “Harčaš” čarde a gosti prirodne lepote ovog područja Specijalnog rezervata prirode “Gornje Podunavlje” -izjavio je Knežević, kome su prilazili brojni mladi kulinari da ga pitaju za savet koji recept da upotrebe u kuvanju pačijeg paprikaša.

Ne manje zadovoljni od posetilaca i takmičara bili su tamburaši iz naselja Roma sa starogradskom muzikom koji su zabvljali do kasnih sati brojne goste.

Pačijada dukić pačijada dukić 5 pačijada dukić 4 Pacijada, harcas , apatin 2016 pačijada dukić 3 pačijada dukić 2 Pačijada 2016,Pacijada, harcas , apatin 2016 pačijada dukić 1