DUŽIONICA 2014 – ZAMESILI HLEB ZA GRADONAČELNIKA

APATIN DRUŠTVO VESTI

Predajom hleba od novog brašna gradonačelniku Sombora Saši Todoroviću, u okviru manifestacije „Dužionica 2014“ Udruženje građana „Bunjevačko kolo“ i Hrvatsko gradsko kulturno-umetničko društvo „Vladimir Nazor“,juče su na svečan način obeležili kraj žetve. Mešenjem i predajom hleba od novog brašna odaje se zahvalnost prirodi za plodnost
Zahvaljujući se na hlebu, gradonačelnik je kazao da je „Dužionica“ lep kulturni, duhovni, pa i turistički događaj.
-Ovaj praznik prevazilazi  granice nacionalne pripadnosti,jer pripada svim Somborcima,i mi to danas i dokazujemo da smo svi zajednički ovde  da proslavimo završetak  još jedne uspešne žetve-kazao je Todorović, poželevši  sugrađanima još uspešnih žetvi.
Hleb su predali Vanja Pavkov  i Dejan Mijić, bandaš i bandašica UG „Bunjevačko kolo“, te  Nikola Firanj i Pamela Brkić, bandaš i bandašica HKUD „Vladimir Nazor“.
Ovaj običaj ustanovljen je još pre tri veka, a odvojeno su ga obeležili Bunjevci , koji se osećaju kao autentična grupa, okupljena u „Bunjevačko kolo“ i oni koji se smatraju bunjevačkim Hrvatima, okupljenim u HKUD „Vladimir Nazor“.
U prepodnevnim časovima gradskim ulicama i vencima, prodefilovali su uglancani fijakrei, u organizaciji UG „Bunjevačko kolo“, a učestvovali su mladi risari iz Sombora, Subotice, Tavanka, Bajmoka i Sonte,kod Apatina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.