ДУГОРОЧНА ПРОГНОЗА – ЈУН КИШОВИТИЈИ, ЈУЛ ТОПЛИЈИ, А АВГУСТ КАО И ПРОШЛЕ ГОДИНЕ

APATIN DRUŠTVO VESTI

Директор РХМЗ-а Југослав Николић каже за РТС да ће јун бити нешто кишовитији него прошле године, јул топлији и сувљи, а август сличан прошлогодишњем. Неће бити катастрофичних сценарија, наглашава Николић.

Лето ће, према дугорочној прогнози РХМЗ-а, бити просечно влажно и мало топлије, у просеку за један степен у односу на вишегодишњи просек, рекао је Југослав Николић гостујући у Дневнику РТС-а.

Биће око 23 до 34 кишна дана током летње сезоне, чак ће бити пријатније него прошле године, наводи Николић.

Додаје да ће јун бити нешто кишовитији него прошле године, јул ће бити топлији и сувљи, а август сличан прошлогодишњем.

РХМЗ од сутра очекује стабилизацију времена, понегде изоловане пљускове и летње температуре од 28 до 32 степена.

“Такав карактер сунчаног времена задржава се и за викенд, и у току целе наредне недеље, са максималним температурама од 30 до 33, локално и до 35 степени”, наводи Николић.

Објаснио је да су катастрофични сценарији, који предвиђају екстремно топла лета и екстремно хладне зиме, обично везани за сензацонализам медија и интересе неких лоби група.

“Отказивање аранжмана није добро по путнике”

Што се тиче туриста који сада, после обилних киша, желе да промене термин летовања који су платили још почетком године, директор Јуте Александар Сеничић каже да у том случају процедура није добра по путнике.

То су околности које нико није могао да предвиди и не постоје такве врсте осигурања које би нудиле исплату новца у случају лоших временских прилика, истиче Сеничић.

Напомиње да туристи морају да откажу цео аранжман и то најмање 60 дана пре пута да не би плаћали пенале.

Ипак, наводи да постоје хотели који дају гаранције за одређен број сунчаних дана и да су то обично тропски предели, као Хвар у време бивше СФРЈ.

У том случају хотелијери враћају новац ако нема довољно сунчаних дана, али то је прошло време и таквих ситуација има све мање, указао је Сеничић. (РТС)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *