ДРЖАВА ПОМАЖЕ У КУПОВИНИ ПРВОГ СТАНА ИЛИ КУЋЕ ПО ОСНОВУ РОЂЕЊА ДЕТЕТА

APATIN EKONOMIJA VESTI

Према Уредби Владе Републике Србије којом су прописани услови о додели државне помоћи за куповину првог стана или куће по основу рођења детета, у максималном износу од 20.000 евра, све мајке које су добиле дете од 1. јануара 2022. године, без обзира које им је то дете по реду рођења, за остваривање овог права, могу  се пријавити у року од годину дана од дана рођења детета.

Мајке имају право на учешће државе при куповини првог стана или куће, изградњи куће, као и субвенцију приликом подизања кредита за ове намене. Новчана средства која добију по овом основу су бесповратна.

Уредбом је прописано да ће  овако стечена имовина бити укњижена на име мајке и не може бити предмет продаје наредних пет година од момента стицања власништва.

Основни услови за  државну помоћ су да мајка у власништву или сувласништву нема некретнину и да приходи брачних партнера нису већи од две просечне плате на републичком нивоу.

Изградњу или куповину куће или стана држава бесповратно субвениционише са 20 одсто од цене некретнине до максималног износа од 20.000 евра.

Заинтересована лица за остваривање овог права која станују на територији општине Апатин потребну документацију треба да предају у канцеларију број 6,Служба дечије заштите и заштите материнства, Општинскa управa општине Апатин, Српских владара број 29 телефон 772-122, локал 621, сваког радног дана од 8.00 до 13.00 часова.

Све о начину остваривања права на новчана средства, потребној документацији, као и Одлуци о износу новчаних средстава за остваривање овог права можете прочитати на следећим линковима:

  1. Остваривање права на прву некретнину
  2. Образац – мајка – прва некретнина
  3. Образац – отац – прва некретнина
  4. Уредба о ближим условима за куповину прве некретнине
  5. Одлука о износу новчаних средстава

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *