DOM ZA STARE I PENZIONERE APATIN U IPA PROGRAMU PREKOGRANIČNE SARADNJE

APATIN DRUŠTVO SRBIJA VESTI

Na svečanoj konferenciji održanoj u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine potpisani su ugovori za 9 projekata prihvaćenih u sklopu Prvog poziva za dostavu projektnih predloga Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija. Vrednost ugovorenih projekata iznosi 7,6 miliona evra. Od 127 prijavljenih projekata Zajednički odbor za praćenje je na osnovu prvog poziva za finansiranje odabrao 24 projekta ukupne vrednosti preko 18 miliona evra.

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Ognjen Bjelić, u pozdravnom obraćanju izrazio je zadovoljstvo što je današnjom konferencijom pokrenut program koji predstavlja nastavak frekventne i uspešne saradnje između dve zemlje.

Odabrani projekti usmereni su na četiri tematska područja: unapređenje kvalitete javnih socijalnih i zdravstvenih usluga, zaštitu životne sredine i biološke različitosti te promovisanje održive energije i energetske efikasnosti, razvoj turizma i očuvanje kulturne i prirodne baštine te jačanje konkurentnosti i razvoj poslovnog okruženja.

U okviru projekta ReGerNet sa strane Republike Srbije učestvuju Gerontološki Centar Subotica i Dom za stare i penzionere Apatin, a sa strane Hrvatske Dom za stare i nemoćne osobe Đakovo i Dom za starije i nemoćne osobe Osijek. Ukupan budžet projekta je 526.361,10Evra. Projekat je usmeren na razvoj i unapređenje mreže vaninstitucionalne zaštite starih i nemoćnih.