ĐOKOVIĆ POTPISAO SPORAZUM O SARADNJI AP VOJVODINE I POLJSKOG VOJVODSTVA LUBUŠ

POLITIKA SRBIJA

Potpredsednik Pokrajinske vlade Ivan Đoković i zamenik maršala poljskog Vojvodstva Lubuš Tadeuž Jedrzejčak (Tadeuž Jedrzejczak) potpisali su danas u Zelenoj Gori, Sporazum o saradnji AP Vojvodine sa ovim poljskim regionom.

Težište saradnje biće usmereno na unapređenje privredne saradnje i promovisanje raspoloživih investicionih lokaliteta, razmenu iskustava u korišćenju evropskih strukturnih i investicionih fondova, na povezivanje razvojnih agencija i tehnoloških parkova, oblasti poljoprivrede, turizma i kulture.

Ivan Đoković je izjavio da postoji tradicija dobre saradnje duga više od dva veka između srpskog i poljskog naroda, o čemu govore i izuzetni diplomatski odnosi Srbije i Poljske koji su formalno uspostavljeni 1919. godine.

„Poljska je znatno brže pristupila evrointegracijama i sistemu moderne tržišne privrede, stoga su nam vaša iskustva o veoma značajna,“ rekao je Đoković, dodavši da potpisivanje sporazuma potvrđuje opredeljenje Republike Srbije i AP Vojvodine da sa prijateljskim poljskim regijama u budućnosti deli i razmenjuje iskustva u oblasti privrede, nauke, umetnosti i kulture.

Đoković je izrazio želju da sa predstavnicima poljskog Vojvodstva Lubuš podeli znanja, prevashodno u oblasti poljoprivrede, agroindustrije i vinarstva, napominjući da su upravo ti resursi i relevantne institucije prepoznati u Evropi i svetu.

„Sporazum je rezultat višemesečnog rada. Veoma sam zadovoljan što je Lubuško vojvodstvo, kao rezultat svih tih zajedničkih aktivnosti, steklo još jednog partnera u Evropi“, rekao je Tadeuž Jedrzejčak.

Na sastanku o budućoj saradnji AP Vojvodine i Vojvodstva Lubuš učestvovao je i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić.

Vojvodstvo Lubuš, koje obeležava svoj praznik od 22. do 24. juna, jedna je od 16 regija na zapadu Poljske, sa nešto više od milion stanovnika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.