DOBROVOLJCI I RONIOCI STIGLI U APATIN

APATIN DRUŠTVO HRONIKA VESTI

Svi dobrovoljci (45) sa teritorije Opštine Apatin koji su se odazvali na poziv Okružnog štaba za vanredne situacije i pomogli ugroženima na poplavljenim područjima u Sremu, danas su stigli svojim kućama.

Nakon apatinskih ronilaca koji su u petak(16.05.2014), opremljeni čamcima  krenuli u Obrenovac, Situacioni centar iz Apatina pozvao je i dobrovoljce. Veoma se brzo odazvalo više desetina Apatinaca, Prigrevčana i Sonćana koji su u ranim jutarnjim satima (subota 17.05.2014) krenuli Severtransovim autobusima put Rume i Sremske Mitrovice. Ronioci su u Obrenovcu za 30 sati, sa dva čamca, evakuisali 900 žena, dece, starih i bolesnih osoba, nakon čega su zbog oštećenja na čamcima vraćeni kućama.

-Akciju ne bi prekidali da nismo na oba čamca imali oštećenja. Čamci su oštećeni na predmete i objekte koje nismo videli u mutnoj vodi, rekao je za naš radio, Milorad Bujić šef apatinskih ronilaca. Došli smo kućama kako bi obavili neophodne popravke i malo se odmorili, spremni smo za povratak nazad ukoliko nas budu pozvali, dodaje još  Bujić.

“Ako bude trebalo, eto nas ponovo nazad” komentar je dobrovoljaca koji su danas poslednji stigli iz mesta Klenak. Deo je to grupe od 45 dobrovoljaca koji su u subotu sa dva autobusa upućeni u opštinu Ruma i njeno najugroženije mesto “Klenak”.

Da i među dobrovoljcima postoje dobrovoljci dokazuje upravo ova grupa koja je ostala u Klenku. Oni su se nakon procene situacije lokalnog štaba za VS Opštine Ruma i naredbe  o povlačenju 200 dobrovoljaca prjavili da provedu noć u ovom mestu i dežuraju na nasipu kojeg su prethodnog dana gradili. Napravljeno je preko 2 kilometra zečijih nasipa, a posao je obavljen brzo i kvalitetno.

Pored dobrovoljaca, na izgradnji nasipa je učestvovalo i više stotina stanovnika Klenka. Domaćice su pripremale hranu i napitke a svi radno sposobni stanovnici su punili džakove sa peskom. Ugroženim područjima pored ljudske, Apatin će uputiti novčanu i materijalnu pomoć. Svakodnevno se prikuplja pomoć u odeći, obući, hrani i lekovima, a prema izjavi predsednika OA Živorada Smiljanića, grad će uplatiti 1.5 milliona dinara mestu za koje štab za vanredne situacije proceni da je najugroženije.

KLENAK Poplava 10 KLENAK Poplava 11 KLENAK Poplava 12 KLENAK Poplava 13

KLENAK Poplava 2 KLENAK Poplava 3 KLENAK Poplava 5 KLENAK Poplava 6 KLENAK Poplava 7 KLENAK Poplava 8 KLENAK Poplava 9 KLENAK Poplava, zajednička slikaklenak poplava 2014 (24)klenak poplava 2014 (32)Dobrovoljcima  će pored neviđenog zajedništva i solidarnosti, ostati u pamćenju i izjava jednog stanovnika Klenka koji je nakon izlaska dobrovoljaca iz autobusa rekao –“Mislio sam da nam nema pomoći, da je u Srbiji nestala solidarnost .Deco, danas ste me razuverili”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *