ДОБИЛИ БАНКЕ НА СУДУ, САД ИМ ВРАЋАЈУ НОВАЦ

APATIN EKONOMIJA SOMBOR SRBIJA VESTI

Грађани који су се одрекли тужбеног захтева и договорили са банкама могу мирно да спавају, каже за „Политику“ Владимит Васић, генерални секретар Удружења банака – У удружењима дужника кажу да ће на десетине хиљада њих морати да врати око хиљаду евра у просеку

До пре неколико месеци клијенти су тужили банке да им врате оно што су им наплатиле за обраду трошкова кредита, а сада банке туже њих да им врате новац који су им у међувремену исплатиле по правоснажним пресудама. То је могуће учинити ревизијом спора пред Врховним касационим судом (ВКС) који банке увелико воде. Овако нешто постало је могуће након што је прошлог септембра ВКС допунио свој ранији став по коме банке имају право да наплате поменуту накнаду без образложења трошкова.

У удружењима банкарских клијената кажу да ће чак на десетине хиљада дужника морати да врати новац и то око 1.000 евра у просеку.

Са друге стране из Удружења банака Србије (УБС) наводе да су прегледом сајта Врховног касационог суда утврдили да је овај суд од 16. септембра 2021. до сада решио око 210 ових предмета по уложеним ревизијама. Према њиховим информацијама 30.000 дужника се одрекло тужбених захтева до сада.

Владимир Васић, генерални секретар Удружења банака за наш лист каже да грађани који су се одрекли тужбеног захтева и који су свој однос по овом питању уредили договором са банком могу мирно да спавају. Ревизија је ванредни правни лек који улаже она страна која је правоснажно изгубила спор.

„За банке је изузетно важна ревизија једног броја пресуда досуђених у корист клијента. Реч је о томе да би остајање тренутних пресуда, по којима су банке осуђене због наплате накнада, оставило трајан траг на пословање банака, које се управо темељи на поверењу и законитости. Ово је посебно апсурдно у ситуацији када је Врховни касациони суд заузео јасан став да је наплата накнаде трошкова обраде кредита била и јесте законит поступак. Кроз ревизију, банке добијају потврду да су пословале по закону, што је за банку која послује на тржишту, као и за њене акционаре, изузетно битна оцена”, објашњава Васић.

Подсећа да су банке још у септембру прошле године понудиле решење које сматрају најбољим за клијенте и највише фер у тренутној ситуацији. То је понуда корисницима да се одрекну тужбених захтева, а заузврат банке ће одустати од наплате сопствених судских трошкова, које су имале у поступку. У овој ситуацији, клијент, односно тужилац, нема никаквих додатних трошкова, а однос са банком враћа се у уобичајену и за све жељену ситуацију.

„Обавеза враћања новца се не односи на оне кориснике који поступе по овом позиву банке на одрицање од тужбе и договор са банком”, додаје Васић.

У ситуацији када је неко наставио поступак против банке, са жељом да добије одређену финансијску надокнаду, он ће морати да прихвати и коначан резултат тог судског процеса.

„А какав ће он бити, не одлучују банке, већ надлежни суд, У том смислу, ми не можемо процењивати ко ће, у ком износу и када бити дужан да изврши одређене финансијске обавезе”, напомиње генерални секретар УБС.

Из Удружења банака у јучерашњем саопштењу се наводи да је допуном правног става Врховног касационог суда од 16. септембра 2021. године констатовано да банке не морају да доказују структуру својих трошкова у цени накнаде за обраду кредита. До те допуне става судови су различито пресуђивали.

„До доношења допуне става ВКС-а корисници кредита масовно су били позивани да туже банке, неретко уз гарантовање успеха у спору и уз противправно прибављање на хиљаде клијената. Банке су у свим или скоро свим предметима, које су правоснажно изгубиле, улагале ванредни правни лек, ревизију. Врховни касациони суд је због аргумената изнетих у тим ревизијама и због њиховог великог броја, одлучио да допуни свој правни став из 2018. по истом питању на начин да разјасни једну реченицу, која није била довољно јасна, а доводила је до пресуђења против банака, тако да је сада недвосмислено објашњено да су банке законито наплаћивале накнаду која је била предмет свих ових спорова”, наводе из удружења.

Подсећају да је Удружење банака, одмах после ове допуне става ВКС-а позвало све кориснике кредита који су тужили банке да се одрекну тужбених захтева, после чега банке неће захтевати наплату својих трошкова које су имале у судским поступцима, односно да неће предузимати правну акцију против клијената за повраћај исплаћених средстава по тим пресудама. Значајан број корисника кредита се већ одазвао том позиву и одрекао се тужбених захтева. Из Удружења банака напомињу да је једини прави пут за све који имају било какву дилему о свом односу са банком, да се тој банци и обрате ради изналажења обострано прихватљивог решења.

политика.рс

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.