DEVET PREDUZEĆA U RESTRUKTURIRANJU IZ ZAPADNOBAČKOG OKRUGA TRAŽI KUPCA ILI SLEDI LIKVIDACIJA

APATIN EKONOMIJA VESTI

U Zapadnobačkom okrugu u restruktuiranju je devet preduzeća sa 2.000 radnika, čija je sudbina neizvesna. Nakon likvidacije firmi koje ne uspeju da nađu kupce bez posla bi mogao da ostane svaki drugi. Bio bi to dodatni udarac jer je stopa nezaposlenosti od 36 odsto među najvećima u Srbiji, a posao čeka više od 22.000 ljudi.

-Tajkunske privatizacije, štrajkovi, borba upravljačkih i političkih garnitura za prevlast, rasprodaja imovine u bescenje od stabilnih firmi načinili su gubitkaše – kaže Zoran Purić, prvi čovek Samostalnog sindikata u Somboru i predsednik Gradskog Socioekonomskog saveta.

Najveše šanse da iskoriste produženi rok za privatizaciju imaju poljoprivredna preduzeća. Kvalitetne oranice i prateći objekti, strateški su potencijal regiona, ali lošim gazdovanjem ovaj potencijal u procesu privatizacije potpuno je urušen.

-Za PP u Aleksa Šantiću, Gakovu, Sonti i Sivcu postoje zainteresovani partneri, kao što su “Vindija” iz Varaždina i nemački investicioni fond “German agrar”. I odžački “Hipol“, mada opterećen dugovima, ima dobar proizvodni programom i osiguran plasman pa ima šanse da nađe kupca- najavila je Tatjana Maglić, predsednica Regionalne privredne komore u Somboru.

Najteža je situacija u Somboru. Lokalna samouprava u saradnji sa Agencijom za privatizaciju i poslovodstvima firmi angažovano traži kupce za pet preduzeća u restruktuiranju sa preko 1.300 zaposlenih. – Gotovo svakodnevno kontaktiramo sa potencijalnim strateškim partnerima. Kompanija “Ferero“ zainteresovana je za “Aleksa Šantić“, a više je interesenata za “Zastavu“, “Boreli“ i “Severtrans“. Ukoliko investitori budu imali garancije u raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u državnoj svojini, sigurni smo i u dobru perspektivu gakovačkog “Graničara“, veli Siniča Todorović, gradski većnik za privredu i finansije.

-Procena održivosti će presuditi da li će se naći kupac ili je neminovan stečaj. Uz racionalizaciju poslovanja većina ovih preduzeća u restruktuiranju imaju šanse da pronađu partnere, a najteža je situacija u “Kulatransu“ – ocenjuje Maglićeva.

Osim preduze}a u restruktuiranju Agencija za privatizaciju ponudila je ovih dana na prodaju iz svog portfelja još deset preduzeća iz ovog regiona, sa par stotina zapolenih koji takođe strepe za svoju sudbinu.

“BORELI“

FABRIKA obuće “Boreli“ sa oko 500 zaposlenih jedna je od najzdravijih firmi u restruktuiranju, ali je opterećuju neraščišćeni imovinsko-pravni odnosi Srbije i Hrvatske, bez čijeg će dogovora teško moći da nađe kupca i izbegne stečaj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.