ДЕЦА И МЛАДИ ИЗ СОНТЕ ОСЛИКАЛИ МУРАЛ У ДВОРИШТУ ШКОЛЕ

APATIN DRUŠTVO VESTI

Mлади у Сонти су претходних месеци имали прилику да покажу своју креативност, кроз осликавање мурала у дворишту Основне школе “Иван Горан Ковачић”.

Пројекат “Ено школа, ево мурал!” настао је као жеља младих да на креативан начин ураде нешто лепо за своје село, инспирисани сличним иницијативама осликавања мурала у другим малим местима.

Пројекат су реализовали Ема Антић координаторка и чланови пројектног тима Јелена Пејовић, Никола Мацура, Вукан Мацура и Клаудија Лукић. Они су заједно са младим волонтерима Центра за културу и образовање Сонта и децом из Основне школе, осмислили мурал и заједно га осликали.

Кроз мурал се провлаче два мотива од којих је један мотив школе и детињства, а други мотив Сонте. Мурал се састоји од елемената које су волонтери сматрали да обележавају Сонту, али и елемената који се односе на детињство и школске дане као што је цитат Мирослава Мике Антића: “Путева има триста да се оде из детињства, а само се ретки сете да остану вечно дете”.

-На иницијативу Еме Антић, у дворишту ОШ „Иван Горан Ковачић“ у Сонти осликан је мурал, чиме је улепшан простор у којем деца бораве. У осликавању мурала учествовали су ученици-волонтери наше школе. Ми ћемо и у будуће подржати овакве иницијативе, које ће допринети стварању пријатнијег амбијента за боравак деце у школи, рекао је директор основне школе “Иван Горан Ковачић” Миљенко Дакић.

Волонтери су активно учествовали у процесу креирања изгледа мурала, па је на тај начин оснажена њихова креативност, а сам пројекат је добар пример младима да и они имају могућност да утичу на позитивне промене у својој локалној заједници. Учествовање у оваквим пројектима ће подстакнути младе да сами покрећу овакве или сличне иницијативе, и да се поред тога охрабре да користе организацију ЦЕКОС, као један од ресурса који им је на располагању у Сонти.

-Сматрам да се пројекат “Ено школа, ево мурал!” веома допао младима и деци из села, и да су они инспирисани да наставе са покретањем сличних иницијатива у Сонти, рекла је координаторка пројекта Ема Антић.

Конкурс „Шта Нам Тешко“ спроводе Млади истраживачи Србије у партнерству са Покретом горана Војводине, ЦеГраД-ом из Обреновца, ТИМ 42 из Лесковца, ГМ Оптимист из Горњег Милановца уз подршку Министарства омладине и спорта Републике Србије.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *