ДАНАС ПОЧИЊУ ПРЕГОВОРИ О МИНИМАЛЦУ

EKONOMIJA IZBOR IZ ŠTAMPE SRBIJA VESTI

Преговори о минималној цени рада у 2021. години, који по закону треба да буду завршени до 15. септембра, почеће данас.

“Србија до 2025. треба да достигне просечну плату од 900 евра и пензију од 440 евра”, изјавио је министар за рад Србије Зоран Ђорђевић уочи данашњег састанка представника државе, синдиката и радника.

Ђорђевић је рекао Танјугу да држава свим мерама ради у правцу да се, с једне стране задрже радници и да не изгубе свој посао, а с друге стране да се створе добри услови за рад.

Наводи да постоји добра сарадња и са синдикатима и послодавцима и да су они, како каже, и те како схватили ситуацију у којој се налази држава.

Истакао је да очекује најбоље мере које ће ићи у правцу испуњена циљева програма “Србија 2025” који су, додаје, поздравили и синдикати и послодавци и рекли да је тај циљ “сасвим реалан”.

“Волели бисмо да буде и више од тога, али то је минимална лествица коју смо сви добили као задатак”, поручио је Ђорђевић. Председник УГС “Независност” Зоран Стојиљковић сматра да је договор могућ, међутим, каже да би синдикати требало да одложе за годину дана свој захтев да минималац не може да буде мањи од 300 евра.

Иначе, синдикати већ дуже време траже да минималац достигне вредност минималне потрошачке корпе, што је око 37.000 динара.

Стојиљковић је рекао Танјугу да овогодишње разговоре око минималца додатно компликује пандемија која ће довести до рецесије и смањење друштвеног производа.

Такође, напомиње, да се разговори одвијају у ситуацији када имамо само техничку владу која је на крају свог мандата.

Наводи да би достизање минималне потрошачке корпе значило да минималац порасте за око 25 одсто.

“Простор за неки договор видим у томе што ћемо нешто умањити минималну преговарачку карту и пристати на мањи, и одложити за још годину дана обећање да нико у земљи не ради за мање од 300 евра”, рекао је Стојиљковић.

Уколико у разговорима не буде сагласности репрезентативних послодавачких организација и синдиката, законска могућност је да влада својом одлуком уведе минималну зараду.

“Међутим, немамо извесну ситуацију да ћете нову владу поготово у оперативном смислу имати пре 15. септембра због чега је одговорност увећана”, указује Стојиљковић.

Почасни председник УПС-а Небојша Атанацковић каже би било најбоље да се привремено “замрзне” минималац пошто још није формирана нова влада или да се до краја године одложи доношење одлуке о повећању минималца, како би се видело колики ће бити раст привреде у овој години.

Атанацковић наводи у изјави за Танјуг да ће у петак бити одржан колегијум Социјално-економског савета који чине представници УПС – а, Савеза самосталних синдиката, УГС Независност и Министарства рада и да ће на састанку бити речи о датуму одржавања седнице СЕС-а, као и о цени минималца у 2021. години.

“Свако ће изнети свој став о минималној цени рада”, каже Атанацковић додајући да ће тако почети разговори на ту тему, али да ће тек после уследити званични преговори.

Влада је прошле године повећала минималац са 27.000 динара на око 30.000 динара у 2020. (Танјуг)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *