ДАНАС ПОЧИЊЕ УПИС ДЕЦЕ У ПРВИ РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ

APATIN DRUŠTVO VESTI

Упис деце у први разред основне школе за школску 2021/22. годину почиње данас, а родитељи могу електронским путем да закажу термин за упис и тестирање будућег првака покретањем услуге еЗаказивање на порталу еУправа, која је доступна од 22. марта.

Упис ученика траје до 31. маја, али школе могу да врше упис и после тог датума, наводи се у саопштењу Министарства просвете.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић рекао је да родитељи више не морају да доносе документацију за упис, већ да та документа прибавља школа електронским путем.

-На овај начин уштедели смо родитељима време и новац и пружили им потребну подршку у овом важном тренутку. Већ прве недеље родитељи су заказали термин за око 14 одсто будућих првака, рекао је министар Ружић.

Родитељи могу електронски да закажу термин, а када доведу дете на тестирање у заказаном термину довољно је да имају код себе само личну карту.

Сва потребна документа школа прибавља електронским путем – извод из матичне књиге рођених, уверење о пребивалишту, уверење о похађању припремног предшколског програма и потврду о обављеном лекарском прегледу, односно лекарско уверење.

Уколико је преглед обављен код приватног лекара, потребно је да родитељ то уверење донесе у школу.

У први разред уписује се свако дете које до почетка школске године има најмање шест и по, а највише седам и по година.

У школској 2021/22. години упис у први разред обавезан је за сву децу рођену од 1. марта 2014. до 28. фебруара 2015. године.

Разговор са дететом у школи обавља психолог, односно педагог школе на матерњем језику детета, применом стандардних поступака и инструмената, препоручених од надлежног завода, односно, овлашћене стручне организације.

Према подацима Републичког завода за статистику, 66.864 деце стасало је за упис у први разред основне школе у 2021/22. години, а званични подаци РЗС-а о обухвату деце биће доступни крајем априла 2021. године.

За додатна питања у вези са заказивањем термина, родитељи се могу обратити контакт центру Министарства просвете, науке и технолошког развоја на 011/73-505-57 од 8.00 до 15.00 часова. (Танјуг)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *