ДАНАС ОДРЖАНА ПРВА У НИЗУ ЕДУКАЦИЈА АДОЛЕСЦЕНАТА О РЕПРОДУКТИВНОМ ЗДРАВЉУ

APATIN DRUŠTVO VESTI

Комисија за родну равноправност општине Апатин је данас, 08. децмбра 2022. године у апатинској Основној школи “Жарко Зрењанин” организовала прво у низу предавања за ученице осмих разреда на тему репродуктивног здравља. Према речима предавача, др Татјане Угарковић Тришић, специјалисте гинекологије и акушерства апатинског Дома здравља, циљ едукације је подизање свести о репродуктивном здрављу адолесцената, ослобађање од предрасуда и табу тема које имају у фази пубертета, а које су веома значајне за њихов будући друштвени и социјални развој.

-Мени је јако драго да већ другу годину за редом учествујем у овом сјајном пројекту наше општине, у систему репродуктивног здравља и надам се да ћемо нашим девојчицама на овај начин помоћи да лепше и паметније одрасту у озбиљне и јаке жене. Требало би да буде десетак радионица и мислим да ћемо све то завршити до краја овог полугодишта. Сматрам да смо сјајан посао одрадили и прошле године, сада то настављамо и мислим да имамо потенцијала да ширимо ово знање и да је ово једна одлична ствар, закључила је др Татјана Угарковић Тришић.

Заменик председнице општине Апатин, Радован Ђукић је рекао да ће овакве и сличне радионице, током децембра и у првој половини јануара бити одржане и у дргим Основним школама на територији наше општине.

-Општина Апатин је у сарадњи са Покрајинским заводом за равноправност полова упутила иницијативу према Основним школама са територије наше општине, да се организују предавања на тему репродуктивног здравља за девојчице сомог разреда. На овај начин ћемо и у децембру месецу наставити акцију 16 дана активизма борбе против насиља над женама, изјавио је Ђукић.

Мале матуранткиње које су учествовале на данашњој радионици су попуњавале и анонимни упитник, подељен им је и пропагандни материјал везан за ову тему.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *