ДАНАС ЈЕ ВАСКРС – ХРИСТОС ВAСКРСЕ! ВАИСТИНУ ВAСКРСЕ!

APATIN SERVISNE INFORMACIJE VESTI

Православни верници широм света данас обележавају највећи хиршћански празник – Васкрс. У Србији обележавање Васкрса почело је поноћним литургијама којима се завршавају дани жалости и почиње празник Васкрсења.

Васкрс је један од највећих хришћанских празника, којим се прославља Исусов повратак у живот – васкрсење.

По хришћанском веровању, то се десило трећег дана после његове смрти, укључујући и дан смрти, односно прве недеље после Великог петка.

Православци се данас поздрављају речима „Христос воскресе“, а отпоздрављају са „Ваистину воскресе“.

Најважнији хришћански празник спада у ред „покретних“ светковина, а то значи да се не прославља увек истог датума, већ је само исти дан – недеља.

ШТА ТРЕБА ДА УРАДИТЕ ЧИМ УСТАНЕТЕ

За Ускрс треба да се устане рано, а не би требало да се оде рано на спавање, тј. пре поноћи. Онај који пре поноћи оде на спавање, тај ће целе следеће године до Ускрса бити поспан и сањив.

Када се устане треба се умити водом у којој су стављени: дрен, здравац, босиљак и црвено васкршње јаје.

ШТА УРАДИТИ СА ЧУВАРКУЋОМ

Прво офарбано јаје за Васкрс чува се током целе године, док не офарбате ново. Прво обојено јаје зове се чуваркућа јер, како му име каже, чува кућу и укућане од болести и сваког зла.

Ово је најважније васкршње јаје. У неким крајевима Србије, деци трљају образе тим јајетом, да буду румена и здрава. На Косову ово јаје су називали страшник јер се употребљавало као лек против страха. Прво, црвено јаје, чувало се поред иконе, до следећег Васкрса.

Када се следећег Васкрса офарба ново црвено јаје, стара чуваркућа се пусти низ реку, да вода однесе зло, болести, сву несрећу коју је прво црвено јаје годину дана уместо укућана прихватало.

Ако реке нема у месту где живите, јаја се баца што даље од куће, а у неким крајевима Србије се и спали.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.