ПЧЕЛАРИ ПРИЈАВИЛИ ЛИДЛ ТРЖИШНОЈ ИНСПЕKЦИЈИ ЗБОГ РЕKЛАМЕ ДА ИМ ЈЕ МЕД 100% ПРИРОДНИ

APATIN EKONOMIJA SOMBOR VESTI

Савез пчеларских организација Србије (СПОС) објавио је да су трговински ланац Лидл пријавили тржишној инспекцији због, како наводе, “сумње на обмањујућу пословну праксу” приликом продаје меда.

СПОС оцењује да Лидл покушава да себе стави у повлашћени положај на тржишту и рекламира мед “супротно законским прописима”.

Поводом тог саопштења председник Удружења пчелара Пожаревац Дејан Стефановић за Боом93 коментарише да је став СПОС-а јасан и да штити све домаће произвођаче меда као и да како се наводи у самом саопштењу “прописима је забрањено рекламирање меда синтагмом “100 одсто природни мед”, јер мед може да буде искључиво природан, а ако није природан “у смислу закона се не може назвати медом”.

Према њиховим речима, то је искључиви посао тржишне, а не ветеринарске инспекције, јер се не ради о квалитету меда, нити то пише на етикети производа. Наводе и да неће уважити евентуалне тврдње тржишне инспекције ако се прогласи ненадлежним за проблем. У супротном ће, како најављују у СПОС-у, обавестити врх државе и све медије о евентуалном изостанку њихове реакције.

Стефановић истиче да СПОС у својој пријави између осталог наводи да се под обмањујућом пословном праксом, у смислу овог закона, сматра пословна пракса трговца којом наводи или прети да наведе потрошача да донесе економску одлуку коју иначе не би донео, тако што му даје нетачна обавештења или стварањем општег утиска или на други начин, чак и када су обавештења која даје тачна, доводи или прети да доведе просечног потрошача у заблуду у погледу постојања или природе производа.

Према томе, када потрошач ово види, може разумети да је само тај мед 100 одсто природни, док сви ми остали који то не смемо да напишемо јер поштујемо закон, испада да немамо прави природни мед”, наглашава Стефановић.

Стефановић додаје да се у Србији морамо угледати на Немце при пласирању производа на тржиште.

“Немци када имају мед или неки други производ који је домаћи прво то купују и пласирају на тржиште, па тек када је то продато иду да купују тај исти производ из иностранства, а тако би и ми требало да радимо”, наглашава председник Удружења пчелара Пожаревац.

Стефановић каже да док се ситуација и преко тржишне инспекције и надлежних светских лабораторија не реши и не утврди којег је тај мед квалитета, савет је да грађани купују мед од локалних произвођача меда.

021.рс

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *