DANAS JE SVETSKI DAN RADIJA

IZBOR IZ ŠTAMPE SVET VESTI

13. februar širom planete se obeležava kao Svetski dan radija. Unesko je proglasio ovaj praznik da bi promovisao radio kao mediji i sve mogućnosti koje pruža.

Radio je medij koji dopire do najširih slojeva stanovništva i koji može učiniti mnogo za obrazovanje, kulturni i politički dijalog i pomoći ljudima u najrazličitijim životnim situacijama.

Svetski dan radija je Unesko utvrdio 2011. godine i to baš zato što je 13. februara 1946. godine prvi put emitovan program Radija UN.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je, u obraćanju povodom Svetskog dana radija, istakao da radio zabavlja, obrazuje i informiše, a takođe pomaže da se popularišu demokratske promene u čitavom svetu, a u uslovima konflikta i za vreme krize radio postaje pojas za spasavanje za pogođeno stanovništvo.

U savremenom digitalnom svetu, radio ostaje najdostupniji medij koji može da se sluša u najudaljenijim uglovima planete. Za Unesko Ssvetski dan radija je svojevrsno priznanje koristi koju radio donosi čovečanstvu već više od stotinu godina.

Povodom Svetskog dana radija Unesko organizuje konferenciju u Parizu, odakle će sedam velikih međunarodnih emitera emitovati radio program.

Nikola Tesla je jedan od pronalazača radija, on je prvi predstavio principe radija i prenos signala na velike daljine.