BORBA PROTIV KOMARACA KREĆE OD PONEDELJKA 21.MARTA

APATIN DRUŠTVO SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

Ovogodišnja sistematska akcija zaštite građana opštine Apatin od komaraca počinje u ponedeljak 21. marta.Nosilac posla je novosadska “Ciklonizacija” čije će ekipe od ponedeljka početi obilazak domaćinstava i podelu BTI tableta.
– Počinjemo na vreme, reč je o pripremi za što efikasniju sveobuhvatnu akciju zaštite zdravlja građana od komaraca koja nas očekuje ove sezone. Naše ekipe će obići domaćinstva i podeliti im BTI tablete. Ove tablete su visoko selektivni biološki proizvod koji deluje samo na larve komaraca, a kompletno uputstvo za korišćenje BTI tableta nalazi se na pakovanju. Namenjene su građanima koji imaju potencijalna izvorišta takozvanih kućnih komaraca kao što su septičke jame, bunari sa tehničkom vodom, kišnjičare, burad sa vodom, bazeni za zalivanje i druge stajaće vodene površine i odlična su prevencija protiv širenja virusa Zapadnog Nila, kaže Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću „Ciklonizacije“.
Kako objašnjava, da bi postigli maksimalan učinak, uz tretmane koje će izvoditi “Ciklonizacija”, potrebna je i odgovornost građana. Neizvodljivo je da ekipe „Ciklonizacije“ uđu u svaki podrum i svako dvorište i provere da li je negde ostala kofa sa vodom ili da li postoji septička jama koja može da bude izvorište komaraca, objašnjava Aćimović.
– Novina ove godine je da će naše ekipe prilikom obilaska domaćinstava i podele BTI tableta, izvoditi i tretmane protiv prezimelih formi komaraca. Tamo gde postoje podrumi ili slične prostorije u kojima ima vode, mesta su na kojima komarci imaju dobre uslove za razvoj i u zimskim uslovima. Naše ekipe će razgovarati sa građanima i gde god postoji ovakvo izvorište u domaćinstvu biće im ponuđeno da izvemo tretman, objašnjava Aćimović.
I ove godine na području opštine Apatin “Ciklonizacija” će primenjivati najsavremenije mere zaštite zdravlja građana od komaraca, a težište će biti na preventivnim tretmanima. Kada će biti izvedeni prvi tretmani zavisiće od vremenskih uslova i toga kada će se aktivirati izvorišta komaraca, a njihovo praćenje će biti kontonuirano. I trajanj akcije, zavisiće od vremenskih uslova.

ŠTA GRAĐANI MOGU DA URADE

Da bi sebe i svoje bližnje zaštitili od komaraca stručnjaci „Ciklonizacije“ građanima preporučuju da tokom sezone jedanput nedeljno potpuno prazne sve posude u kojima eventualno drže neku vodu u domaćinstvima, da uklone stare gume, konzerve, tegle i sve ostale predmete u kojima se zadržava voda pogodna za razvoj larvi, da stave mreže na ventilacione otvore i poboljšaju zaptivanje šahtova, septičkih jama i kišnjičara. Preporuke je i da se kanali čiste od korova i otpadaka kako bi bili protočni, a voda u njima čista, kao i da se jedanput godišnje proveri da li su vertikale i drugi delovi oluka zapušeni opalim lišćem ili drugim materijalom. I naravno da tamo gde je nemoguće isušiti stajaću vodu, kao što su bazeni za zalivanje, septičke jame ili slično, tokom sezone koriste BTI tablete koje će dobiti.
– I male površine vode dovoljne za veliku produkciju komaraca. Iz jedne čaše ili konzerve sa vodom koja tokom sezone stoji u dvorištu može da se izleže čak 300 komaraca za samo sedam dana, objasnio je Aćimović.

avion ciklonizacija Apatin,zaprašivanje komaraca prskanje komaraca,apatin,uzorkovanje ciklonizacija,Stambolija Pijović,radio dunav,