ДАНАС ЈЕ СВЕТИ САВА

APATIN DRUŠTVO VESTI

Српска православна црква данас слави дан свог утемељивача. Савиндан се обележава у част првог српског архиепископа, просветитеља и творца законодавства. Свети Сава се сматра зачетником српске средњовековне књижевности, стога је заштитник просветних установа.

Празник Свети Сава је установљен за школску славу 1840. године, на предлог Атанасија Николића, ректора Лицеја из Крагујевца. Савиндан се прослављао као школска слава све до 1945. године, када је укинут одлуком тадашњих власти. После полувековне забране од комунистичког режима, 1990. године поново се враћа као школска слава.

Свети Сава се сматра зачетником српске средњовековне књижевности, стога је заштитник просветних установа. Рођен је 1169. године као најмлађи син српског жупана Стефана Немање. Световно име било му је Растко. Одрекао се световног живота и замонашио као веома млад, око 1192. године, на Светој гори у руском манастиру Свети Пантелејмон.

У Никеји је 1219. од византијског цара Теодора Ласкариса и васељенског патријарха Манојла и Харитопула издејствовао аутокефалност (самосталност) српске цркве и српску архиепископију. Умро је у Трнову 25. јануара 1236. године, на повратку из ходочашћа у Јерусалим, после једне дипломатске мисије за Бугарску архиепископију. Према записима из тог времена, глас о смрти Растка Немањића стигао је у Србију 27. јануара, па се у СПЦ на тај дан служе литургије.

Његове мошти су из Трнова пренете у Србију и сахрањене у манастиру Милешеви 1237. године. У време Банатског устанка, 1594. године, велики везир Синан паша наредио је да се мошти Светог Саве однесу из манастира Милешеве и спале у Београду, на Врачару.

Апатинска основна школа „Жарко Зрењанин“ ће низом активности обележити школску славу, Светог Саву. Прослава ће почети читањем пригодних текстова о лику и делу Светог Саве, које ће ученицима презентовати разредне старешине. Потом ће у спортској хали од 09 часова почети Светосавски турнир у одбојци, на којем ће се такмичити ученици виших разреда. Укупно осам екипа састављених од ученика седмих и осмих разреда ће одмерити снагу на два терена, док ће на друга два терена одбојку ревијално играти ђаци петог и шестог разреда.

Свечана приредба у вишенаменској сали школе ће почети у 13 часова, а поред пригодног програма, током приредбе ће бити уприличена и додела награда за најбоље литерарне и ликовне радове.

Литургија у храму Сабор светих апостола почиње у 9 сати, а након богослужења ученици нижих разреда Основне школе „Жарко Зрењанин“ ће са својим учитељицама учествовати у рециталу који ће бити одржан у апатинском храму.

Централна манифестација у оквиру обележавања Савиндана у Апатину је Светосавска академија која ће бити одржана у Културном центру од 19 сати. Пригодну беседу о лику и делу првог српског архиепископа и просветитеља говориће свештеник Љубиша Човић, а у културноуметничком програму ће учествовати Перо Стојанчевић, глумац Народног позоришта Сомбор и Градски хор „Јединство“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.