ДА ЛИ ЈЕ КАФА ВОЋЕ ИЛИ ПОВРЋЕ?

VESTI ZAPADNOBAČKI OKRUG

Да ли и ви спадате у особе које морају ујутру да попију шољу кафе да би дошле себи? Ако је тако, према статистици налазите се међу 90 процената пунолетних грађана света! Наиме, кафа је друга највреднија роба којом се тргује, после нафте и друго најконзумираније пиће на нашој планети, одмах после воде. Невероватно, зар не?

Сигурно сте до сада мислили да се највише кафе пије на Балкану, али заправо највећи конзумент овог пића је Холандија, са просечно 2.4 шољице по становнику дневно. Што се тиче целог света, чак око 2.25 милијарди шољица кафе се попије сваког дана! Знајући овај податак, чињеница да је кафа роба којом се највише тргује потпуно има смисла. Сигурно знате да велики избор кафе по најбољим ценама на тржишту можете да пронађете у ” Plus Cash&Carry-ju”, који се налази у Кули, на главном путу Црвенка – Кула – Врбас, а шта вам предлажемо ове недеље погледајте у актуелном лифлету https://pluscashandcarry.rs/liflet-kula/

А све је почело сасвим случајно. Легенда каже да је кафу у деветом веку открио пастир из Етиопије, када је приметио да његове козе постану хиперактивне од ове биљке. Вероватно би наш живот данас био другачији да се није поверио свештенику који је чудотворну биљку и сам пробао.

Да ли сте знали да испијање кафе може благотворно да утиче на здравље? Наиме, кафа је богата антиоксидантима који помажу у уклањању слободних радикала. Такође, кафа подиже ново енергије и побољшава продуктивност и концентрацију. Ипак, будите опрезни јер превелика количина може да изазове халуцинације.

Кафа је заслужна и за проналазак веб камере! Сада већ давне 1991. године, на Универзитету у Кембриџу направљена је прва веб камера, да би једним кликом могао да се баци поглед на апарат за кафу и провери да ли је овај напитак готов!

И за крај: да ли је кафа воће или поврће? С обзиром на то да расте у облику бобица на грму, кафа се сматра воћем.

Која је ваша дневна доза?

Фото: freepik.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *