CRVENI ALARM ZA CELU SRBIJU, U APATINU MINUS 18 , DUNAV POD LEDOM

APATIN DRUŠTVO SOMBOR SRBIJA SVET VESTI VOJVODINA

Srbija je danas osvanula u “dubokom” minusu, jer gotovo da ne postoji niti jedan deo zemlje u kojem nije zabeležena dvocifrena temperatura u minusu. Temperatura u Apatinu izmerena u sedam časova iznosila je minus osamnaest stepeni, očekuje nas vedro ali izuzetno hladno vreme.Vodostaj Dunava kod Apatina je u opadanju i iznosi 38 cm ( –14 cm) , temperatura  vode neznatno iznad nule (0,1 stepeni) , sa 60 % leda na površini reke.

Najhladnije je jutros, prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u Sjenici, gde je u osam časova izmereno čak minus 27 stepeni.

Crveni alarm za celu Srbiju

U Srbiji će do srede biti veoma hladno, nastavljaju se ledeni dani sa jutarnjom temperaturom od -18 do -10 stepeni a lokalno i niže, oko -25 stepeni.

Najviša dnevna od -12 do -5 stepeni. Crveni meteoalarm zbog niskih temperatura na snazi je za teritoriju cele Srbije.

Crveni meteoalarm označava vrlo opasno vreme. Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi.

Vanredna situacija proglašena je u opštinama Sjenica, Medveđa, Aleksinac i Blace, a pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali su više od 113 ljudi. Najhladnije je jutros, prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u Sjenici, gde je u osam časova izmereno čak -27 stepeni.

Snežne padavine su prestale, vetar je u slabljenju, ali se i dalje nastavlja period vrlo hladnog vremena, saopštio je jutros Auto-moto savez Srbije, koji upozorava vozače da bačena so pri ovako niskim temperaturama nema pravi i puni efekat.

Zbog toga je na putevima, posebno onima koji vode u planinske predele, moguće formiranje leda, što predstavlja veliku opasnost u vožnji.

Drugi dan Božića, pored jakog mraza i pravih zimskih uslova vožnje, doneće i pojačan saobraćaj na svim putevima, posebno onim koji vode ka većim gradovima iz pravca svih turističkih mesta i sa skijališta u Srbiji – Zlatibora, Tare, Kopaonika, Goča, Divčibara i Stare Planine.

Osetno pojačan saobraćaj očekuje se i na autoputevima ka Mađarskoj i Hrvatskoj, zbog čega na pojedinim naplatnim rampama može doći do formiranja manjih kolona i kraćih zadržavanja, posebno u popodnevnim i prvim večernjim satima, zbog čega vozači treba da pripreme tačan iznos za naplatu putarine kako bi se ubrzo prolaz kroz naplatne stanice.

Na jugu i jugoistoku Srbije, kao i na području Tutina, Sjenice, Ivanjice i Novog Pazara gde je palo najviše snega i gde je najhladnije, vozačima se savetuje da koriste isključivo glavne putne pravce, bez obzira na to što su oni možda duži, jer je na njima vožnja sigurnija i bezbednija.

U planiskim predelima ovih područja, saobraćaj je otežan i odvija se isključivo uz obaveznu upotrebu lanaca, na pojedinim deonicama put je sužen zbog vetra koji i dalje stvara snežne naose, pa se bez preke potrebe ne savetuje korišćenje ovih puteva, jer su pojedini lokalni i manje frekventnih putevi neprohodan i zavejani.

Prema poslednjim informacijama Uprave granične policije, na našim putničkim terminalima povećan je broj vozila, ali zadržavanja nisu duža od 30 minuta, osim na prelazu Batrovci sa Hrvatskom, gde se na izlazu iz zemlje odnosno na ulazu u Hrvatsku čeka oko tri sata, i prelazu Horgoš gde se na izlazu i Srbije odnosno na ulazu Mađarsku čeka od dva do tri sata.

Vozačima se savetuje korišćenje manjih, alternativnih graničnih prelaza. Radno vreme graničnih prelaza sa Mađarskom, kao što su Bački Vinogradi, Đala, Bajmok i Horgoš II, je od 7 do 19 h., dok su Horgoš, Bački Breg i Kelebija otvoreni 24 sata.

U danima intezivnog saobraćaja kada mogu biti duga zadržavanja na graničnim prelazima sa Hrvatskom, Batrovci i Šid, vozačima se savetuje korišćenje alternativnih graničnih prelaza poput Bačke Palanke, Sota, Ljube, Neština ili Bogojeva.

Tokom dana se očekuje pojačan saobraćaj i na graničnim prelazima sa Bosnom i Hercegovinom, Bugarskom, Rumunijom i Makedonijom na kojima prema poslednjim informacijama Uprave granične policije, nisu duža od 30 minuta.