MIR BOŽIJI, HRISTOS SE RODI!

APATIN DRUŠTVO SRBIJA VESTI

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Božić, dan rodjenja Isusa Hrista.Ovaj najradosniji hrišćanski praznik 7. januara slave pravoslavne crkve koje se drže starog, Julijanskog kalendara. To su pored Srpske pravoslavne crkve, i ruska i gruzijska crkva, jerusalimska pravoslavna patrijaršija i Sveta Gora, kao i kanonski nepriznate crnogorska i makedonska crkva.

Simboli Božića kod pravoslavnih Srba su badnjak i česnica.Božić je porodični praznik i obeležava se u kući i u crkvama.

Sa željom da ovaj najradosniji hrišćanski praznik donese svima radost, mir i sreću, građanima apatinske opštine koji po Julijanskom kalendaru slave Božić, čestitku je uputio paroh apatinski, Protonamesnik Dragan Štević.Dragan Štević, paroh apatinski decembar 2016

FONO Dragan Štević

Pravoslavnim vernicima čestitku su uputili , župnik apatinski Jakob Pfajfer i predsednik Skupštine opštine Apatin Milan Škrbić.Čestitke možete poslušati u programu našeg radija i na linku ispod.

Jakob Fajfer , župnik Katoličke crkve Apatin , decembar 2016

FONO Jakob Pfajfer

 

Milan Skrbic, predsednik SO Apatin (4)

FONO Milan Škrbić

Prema običajima kod pravoslavnih Srba , pod kuće se po tradiciji posipa slamom da bi se dočarao skromni ambijent staje u Vitlejemu u kojoj se, po Bibliji, rodio Hrist.Česnica, pogača u koju se stavlja novčić, mesi se i lomi na Božić na onoliko delova koliko ima ukućana. U česnicu se stavlja novčić od srebra ili zlata koji simbolizuje dar novorodjenom Hristu, a veruje se da sreća čeka onog u čijem komadu bude novčić.Božiću u pravoslavlju prethodi četrdesetodnevni post.Dan posle Božića je spomen Sabora Bogorodice, a zatim, 9. januara, Sveti arhidjakon Stefan, koji se obeležava i kao krsna slava pojedinih porodica.