CRTEŽI I SLIKE MARKA LANĐUŠIĆA

APATIN KULTURA VESTI

U utorak 21. juna 2016. godine u Apatinu u galeriji Meander biće otvorena izložba Marka Lađušića pod nazivom “Crteži i slike”, izložba će trajati do 6. jula 2016. godine.

Marko Lađušić je među najznačajnijim umetnicima u našoj aktuelnoj vizuelnoj umetnosti. To potvrđuju dela iz različitih umetničkih i vizuelnih formi. U njima istražuje prostore odnosa različitih materijala (po koloriti, strukturi i teksturi), kao i forme (slikarske i skulpturalne) kroz svedenu figuraciju ili asocijativnu apstrakciju duhovitih preporuka. Posebno je veoma agažovan na podsticanju mladih umetnika (i studenata) kroz različite projekte i naročito njihovo ukljičivanje u sardanju sa industrijskim kompanijama.
Ova izložba sadrži izbor slika na temu „Glava“ i „Telo“ i crteža kombinovane tehnike.

Marko Lađušić diplomirao je 1995. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na Odseku za primenjeno vajarstvo. Predaje na istom fakultetu od 1998. godine, a 2015. je izabran u zvanje redovnog profesora. Takođe, od iste godine, predaje i na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, na Odseku za scenski dizajn.
Bio je art direktor dva kulturna centra /District i Kocka/, u Beogradu, u periodu od 2005. do 2008. godine, koordinator BELEF-a i autor projekta Terratorija od 2008. do 2014. godine. Takođe, autor je projekta Black Box na MIKSER festivalu 2015. godine
Od 2013. godine je na poziciji art direktora Kombank Art Hola.
Do sada je imao sedam samostalnih i učestvovao je na više od pedeset kolektivnih izložbi. Participirao je na nekoliko multimedijalnih projekata u zemlji i inostranstvu. Njegova dela su uvršćena u više javnih i privatnih kolekcija, a skulpture postavljene na par gradskih lokacija.

Bavi se slikarstvom, skulpturom i multimedijalnim performansom.

Trenutno živi u Beogradu.