BRUTALNE SUDSKE KAZNE UGROZILE OPSTANAK NOVOSADSKOG PORTALA 021

EKONOMIJA HRONIKA VESTI VOJVODINA

Uz presude da je novosadski portal 021 kriv, Viši sud u Beogradu je u dva slučaja maksimalnim propisanim iznosima kaznio taj medij, sa ukupno 780.000 dinara.

Izricanje maksimalnih kazni novinarska i medijska udruženja ocenjuju kao pritisak na slobodu izveštavanja.
Maksimalne kazne, ističu, ne dobijaju čak ni nacionalni mediji, a poslednje dve koje su određene ovoj medijskoj kuću su, smatraju, “brutalne i bahate”.

Kao da sude sa ciljem da potpuno utihne ono malo preostalih lokalnih medija koji se još uvek bave svojim poslom, onih koji su opstali u ovom medijskom blatu i bezumlju. Ni veliki nacionalni mediji iza kojih stoje tajkuni ili multinacionalne kompanije ne dobijaju takve presude. Kakvu poruku šalju sudije ovako brutalnim presudama i kome – pitaju se iz 021.

Portal 021 mora da plati 164.000 dinara zbog korišćenja fotografije za čije su korišćenje, kako navode u svom tekstu, dobili usmenu saglasnost dopisnice Kurira iz Novog Sada. Ovo je, dodaju, maksima kazna koja sa sudskim troškovima iznosi čak 250.000.
Presudu je doneo sudija Slobodan Keranović, javnosti poznat i po političkom procesu protiv nedeljnika NIN – navode.

U drugom slučaju sudija Radmila Radić im je, navode, odredila da, uključujući sudske troškove, plate 535.000 dinara.
Ovu kaznu, objašnjavaju, moraće da plate zbog presude po tužbama službenika koji su se prepoznali u istraživačkom tekstu o policajcima koji rade kao privatno obezbeđenje u novosadskim klubovima, a čija imena nisu ni bila objavljena.

Mi nismo policajcima ulazili u spavaće sobe. Mi smo ih slikali u uniformama u jednom novosadskom kafiću. Na naše pitanje da li su tamo bili policijskim poslom, ili je reč o još jednom slučaju, kakvih je inače bilo i to sa tragičnim posledicama, da pripadnici MUP-a u službenim uniformama pružaju uslu‎ge privatnog obezbeđenja, MUP mesec dana nije odgovarao. Ako policajac može da vas tuži za povredu privatnosti zato što ste ga snimili na javnom mestu i u uniformi, dok navodno radi policijski posao, kakvu to poruku šalje o transparentnosti rada policije? – pitaju se u ovom mediju.

MEDIJSKA UDRUŽENJA

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja smatra da najnovije presude Višeg suda u Beogradu protiv novosadskog portala 021 pokazuju da sudska praksa u Srbiji ozbiljno dovodi u pitanje opstanak medija, pogotovo lokalnih i regionalnih, a visine kazni potpuno su neusklađene sa njihovim finansijskim mogućnostima.

Sve češće smo, osim toga, svedoci i “neobičnih” presuda za koje se može reći da ugrožavaju medijske slobode i medijski pluralizam i da svakako nisu usklađene sa sudskom praksom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Koalicija podseća da sudska praksa ovog suda, koja bi trebalo da bude sastavni deo našeg pravosudnog sistema, ima razvijene mehanizme zaštite slobode izražavanja, a oni između ostalog podrazumevaju i to da visoke kazne koje mogu da uguše medij predstavljaju direktan udar na tu slobodu.

Koalicija smatra da i ove presude novosadskom portalu 021, koji je kažnjen sa čak 785.000 dinara u kratkom vremenskom periodu u dva odvojena postupka, zahtevaju ozbiljno preispitivanje uloge pravosuđa u sferi medija, odnosno široku javnu raspravu koja bi trebalo da ima cilj zaštitu koncepta medijskih sloboda, kao i izmenu sudske prakse i, eventualno, zakonskih rešenja.