95 GODINA PRISAJEDINJENJA

APATIN DRUŠTVO KULTURA VESTI VOJVODINA

Sombor Detalj sa svecanosti UG Bunjevacko kolo 2Udruženje građana „Bunjevačko kolo“ obeležilo je u utorak, 26. novembra, u „Bunjevačkoj kući“ u Somboru 95-tu godišnjicu prisajedinjenja Vojvodine Srbiji. Ovaj datum, koji predstavlja i jedan od nacionalnih praznika Bunjevaca, obeležen je ove godine svečanim akademijama u Subotici i Novom Sadu, kao i svečanošću u Somboru na kojoj su o novembarskim danima 1918. g. govorili prof. dr Saša Marković, istoričar iz Novog Sada, i Milan Stepanović, publicista i zavičajni istoričar iz Sombora.

            Prof. Marković je govorio besedu „O Bunjevcima ili iskušenjima i istrajnosti jednog naroda“, u kojoj je podsetio na etnografske temelje Bunjevaca, na njihov kasniji položaj u Austrougarskoj i Kraljevini Jugoslaviji, a govorio je i o sugestivnoj istoriji Bunjevaca, nacionalnim aspiracijama, zavičajnosti i političkim konceptima, kao i o savremenim kretanjima u bunjevačkom etnikumu. Milan Stepanović je podsetio na genezu srpsko-bunjevačke saradnje u Somboru, od kraja 17. stoleća, pa sve do prisajedinjenja, kao i na novembarske dane 1918. godine, na osnivanje Mesnog narodnog veća Srba i Bunjevaca u Somboru i Veliku narodnu skupštinu u Novom Sadu, na kojoj su Bunjevci, svojim učešćem, stekli status državotvornog naroda.

            U umetničkom delu programa obeležavanja 95. godišnjice prisajedinjenja učestvovali su pevačka grupa „Varošanke“, tamburaški orkestar „Đuvegije“ i vokalni solista Zorana Iđuški. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *