БОЈАН ТОМАШЕВИЋ ПОБЕДНИК „ЗЛАТНОГ КОТЛИЋА 2021.“

APATIN DRUŠTVO SOMBOR VESTI

Апатинске рибарске вечери су традиционална манифестација. Започели су их апатински аласи па се и данас највише времена посвећује умешности добрих рибара да упецају и да спреме рибу. На простору Апатина јело којим сваки домаћин жели да задиви како укућане тако и госте је рибљи паприкаш. За најбољег од најбољих потребно је умеће, љубав, искуство, знање, добра паприка, добра риба, довољно соли и она трунка чаролије због које ће жири изабрати његов паприкаш.

У јакој конкуренцији од чак 38 такмичара и зналаца у кувању рибљег паприкаша из земље и региона, ове године три најбоља скували су Апатинци.

Титулу најбољег за „Златни котлић 2021.“ понео је Бојан Томашевић, са 92 бода под шифром „Мрена“.

Бојана је награда изненадила и обрадовала.

– Други пут сам учествовао у такмичењу и ова победа је за мене неочекивана. Нисам ништа учинио посебно, али сам имао посебну екипу која је ово кување учинила забавним и мотивисаним, рекао је  Томашевић.

Марко Чортан је, по оцени жирија са 91 бодом под шифром „шкарпина“, скувао паприкаш који је заслужио друго место.

– Нема тајне у кувању паприкаша, кувао сам за друштво, за моје људе за столом. Нисам се надао награди и драго ми је што је жири оценио да кувам добар паприкаш. Видимо се у Кули на следећем такмичењу, рекао је Чортан.

Чедомир Милојевић је освојио треће место са 79 бодова, под шифром „Амур“.

– Традиција Апатинаца и нашег друштва је кување паприкаша, а када уђете у финале „Златног котлића“ ту више нема лошег паприкаша. Разлику чине нијансе. Честитам Бојану и Марку и верујем да је њихов паприкаш био за толико бољи од мог да заузмем треће место. У суштини битно је направити такав паприкаш какав воли ваша породица и ваше друштво и да се добро провеселите, каже Милојевић.

Жири овогодишњег такмичења за „Златни котлић“ био је у саставу Петар Поповић из Апатина, Никола Савић из Новог Сада и Немања Лакић, професор куварства из Техничке школе у Апатину.

– Имали смо тежак задатак јер је између првог и другог места разлика само један бод, а било је доста добрих паприкаша. Овим се потврдила стара традиција да Апатинци кувају јако добар паприкаш, рекао је Петар Поповић, председник жирија.

Такмичари су паприкаш кували појединачно, у емајлираном или бакарном лонцу облика у каквима се кува у Апатину. Сваки такмичар је од организатора добио место за кување, ногаре, куку, ланац, дрва, три килограма живе ваге шарана и воду. Било им је дозвољено да по жељи додају речну рибу, док су од зачина могли користити лук (свеж или сушени), љуту и слатку паприку, парадајз из конзерве или домаћи кувани, со и фефероне свеже или суве. Није било дозвољено додавати вештачке побољшиваче укуса. Такмичари су имали један сат за припрему јела. Жири је оцењивао укус, боју, рибу и општи изглед паприкаша.

Сва три такмичара награђена су плакетама и вредним наградама које су им доделили спонзори овогодишњих Апатинских рибарских вечери.

И овогодишња манифестација донела је такмичарски дух, неизвесност и потврду да је тешко бити најбољи и да се у Апатину кува најбољи рибљи паприкаш. На велико задовољство гурмана који су их имали прилику пробати.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *