BOGAROŠKI IZJAVIO DA PROBLEM IZDAVANJA ZEMLJE MINISTARSTVO PREBACUJE NA SOMBOR

EKONOMIJA SOMBOR VESTI

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški ocenio je da je Ministarstvo poljoprivrede odgovorno za to što državno poljoprivredno zemljište u Somboru nije izdato u zakup poljoprivrednicima, jer nije na vreme dalo saglasnost za raspisivanje licitacije.
Bogaroški je na konferenciji za novinare izjavio da resorno ministarstvo želi da prebaci odgovornost na Pokrajinu ili lokalnu samoupravu.
On je upitao Ministarstvo poljoprivrede ko uzurpira 5.300 hektara zemljišta u Somboru, navodeći da je republička Poljoprivredna inspekcija izlazila na teren, ali da se ne zna šta je utvrdila.
“Da li će Ministarstvo početi da radi svoj posao ili će prebacivati odgovornost na lokalnu samoupravu i na pokrajinu? Došli smo u situaciju da poljoprivrednici spavaju dan i noć na poljoprivrednom zemljištu da bi ga zaštitili od uzurpacije. To je bruka i sramota za grad Sombor, za pokrajinu i republiku, ali najviše za Ministarstvo poljoprivrede koje ima inspekciju koja je trebala da reši problem”, ocenio je Bogaroški.
On je upozorio i da će za nekoliko dana biti raspisani izbori na svim nivoima u Srbiji i da tako neće biti moguće doneti nedostajuće godišnje planove u lokalnim skupštinama, što će dovesti do istog problema u svim gradovima i opštinama.
Gradska uprava u Somboru takođe je optužila je Ministarstvo poljoprivrede kao jedino odgovorno za to što državno poljoprivredno zemljište u tom gradu još nije izdato u zakup poljoprivrednicima.
Oko 300 poljoprivrednika iz Sombora održalo je nedavno i protestnu šetnju, kojom su tražili da lokalna samouprava raspiše licitaciju za poljoprivredno zemljište.