BESPOVRATNA SREDSTVA ZA MALA I MIKRO PREDUŽEĆA I ZADRUGE

APATIN EKONOMIJA SRBIJA VESTI

Ministarstvo privrede raspisalo je danas javni poziv malim i mikro preduzećima, preduzetnicima i zadrugama, za dodelu bespovratne pomoći, a u te svrhe je izdvojeno 542 miliona dinara.

Novac će, kako navode iz ministarstva, biti plasiran kroz Program podrške malim preduzećima za nabavku opreme, a javni poziv je otvoren dok se sredstva ne utroše. Sredstva se može koristiti za nabavku novih ili polovnih, ali ne starijih od pet godina, proizvodnih mašina i opreme, kao i novih delova, specijalizovanih alata za mašine i opremu, a iznos odobrene bespovratne pomoći do 25 procenata od vrednosti opreme ne može biti veći od 2,5 miliona dinara. Program je kombinacija povoljnih bankarskih kredita i bespovratnih sredstava države.Ministarstvo privrede sufinansira nabavku proizvodne opreme u iznosu od 25 odsto vrednosti, dok se 70 odsto troškova nabavke finansira iz kredita banaka partnera na programu. Učešće samog preduzetnika je pet odsto.

Privredni subjekti koji su zainteresovani za učešće u Programu, zahtev za bespovratnu pomoć podnose zajedno sa kreditinim zahtevima u jednoj od banaka ili lizing kuća koje su partner na Programu.