БЕСПОВРАТНА СРЕДСТВА, СУБВЕНЦИЈЕ И ЗАЈМОВИ ЗА КУПОВИНУ МАШИНА, ОПРЕМЕ, ТЕКУЋЕ ОДРЖАВАЊЕ И ОПЕРАТИВНЕ ТРОШКОВЕ

APATIN EKONOMIJA SOMBOR VESTI

Зајмови ће бити одобравани на пет година, са грејс периодом од годину дана и каматом од један одсто уз гаранцију.

Почетници у бизнису могу да рачунају на бесповратну помоћ државе у износу од 30 одсто улагања, док ће они који се отисну у предузетничке воде у неразвијеним крајевима Србије добити субвенцију од 40 одсто вредности инвестиције. Ово је предвиђено Уредбом о утврђивању програма подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за почетнике у пословања коју је усвојила Влада Србије.

Преостали новац за покретање бизниса моћи ће да добију кроз кредите Фонда за развој. Зајмови ће бити одобравани на пет година, са грејс периодом од годину дана и каматом од један одсто уз гаранцију банке или два одсто уз остала средства обезбеђивања. Услови кредита су знатно повољнији него до сада, јер осим дужег рока отплате камата је нижа за пола процента, уз гаранцију банке и један одсто уз остала средства обезбеђења. За то је у буџету опредељено 150 милиона динара.

За овај програм помоћи који се састоји од бесповратних давања (за које је држава определила 150 милиона динара) и повољних кредита моћи ће да конкуришу тек стасали привредници који планирају да уложе од 400.000 до шест милиона динара, а услужне делатности су ограничене на износ до три милиона динара. Новац је намењен за финансијску подршку новооснованим предузетницима, микро и малим привредним друштвима који су регистровани у Агенцији за привредне регистре бар две године раније у односу на годину подношења захтева.

Такође, могу да конкуришу и корисници чији су оснивачи, претходно, били оснивачи највише једног привредног субјекта, који је брисан из регистра пре објављивања јавног позива или је још увек активан, али је оснивач корисника пренео своја оснивачка права на неко друго лице, које није повезано лице са њим, пре оглашавања јавног позива.

Новац може да се користи за куповину машина и опреме и доставних возила која служе за превоз сопствених производа и других транспортних средстава укључених у процес производње (нових или половних, не старијих од пет година). Потом, за текуће одржавање пословног или производног простора и за оперативне трошкове.

Ова помоћ није предвиђена за пољопривредну производњу, трговину, организовање игара на срећу, производњу и продају оружја и војне опреме, за грађевинарство изузев производње грађевинских производа и завршних занатских радова у грађевинарству, за транспорт и саобраћај, финансијске услуге, услуге маркетинга, изнајмљивања, рентирања и самоуслуживања, осим за потребе туризма.

Министарство привреде ће расписати јавни позив, а захтев за доделу бесповратног новца подноси се истовремено када и захтев за кредит Фонда за развој.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.