ТРАДИЦИОНАЛНО УНОШЕЊЕ БАДЊАКА У ЗГРАДУ ОПШТИНЕ АПАТИН (ФОТО)

APATIN DRUŠTVO VESTI

Традиционалним уношењем и паљењем бадњака, литургијама у храмовима, православни верници у Апатину али и широм Србије обележавају Бадњи дан и Бадње вече, a затим и најрадоснији хришћански празник Божић – рођење Исуса Христа.

Пре окупљања верника на заједничком паљењу бадњака које ће бити организовано вечерас испред апатинског храма “Сабор светих Апостола”, обављено је уношење бадњака у зграду општинске управе Апатин, чиме је симболично најављена година благостања и здравља за све грађане наше општине.

Као и ранијих година, након богослужења у храму “Сабор Светих Апостола”, верни народ предвођен апатинским свештенством се упутио према згради локалне самоуправе, где их је дочекало комплетно руководство општине Апатин. Бадњак је централним апатинским улицама прошао на запрегама.

У присуству челника општине Апатин, обред благосиљања бадњака обавио је свештеник Младен Глушац, а церемонији је присуствовао и свештеник Жељко Васић.

Апатински свештеници, Жељко Васић и Младен Глушац су позвали грађане да вечерас у 18,30 сати дођу у храм “Сабор Светих Апостола” где ће бити служено Повечерје, након чега ће уследити и традиционално паљење Бадњака. Празнично јутрење у апатинском храму биће служено у поноћ, а Литургија на дан Божића ће почети у 7 часова.

Подсећамо да ће паљење Бадњака данас бити организовано и у апатинским селима. Церемонија налагања Бадњака ће у 14 часова почети у Свилојеву, сат времена касније у Сонти, а од 16 часова и у Пригревици.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *