БАЊА ЈУНАКОВИЋ ДОМАЋИН РАДИОНИЦЕ ЗА НАСТАВНИКЕ ФИЗИЧКОГ ВАСПИТАЊА И СПОРТСКЕ СТРУЧЊАКЕ

APATIN DRUŠTVO VESTI

Покрајински секретар за спорт и омладину Владимир Батез, јуче је присуствовао радионици за наставнике физичког васпитања и спортске стручњаке, која се одржава у Бањи Јунаковић, у склопу пројекта „Подршка спорту и физичкој активности девојчица – Активне девојчице“. Пројекат се спроводи у оквиру Interreg IPA програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија. Радионица je намењена наставницима физичког васпитања из основних школа, тренерима локалних спортских клубова и другим спортским стручњацима, који раде са девојчицама основношколског узраста.

Секретар Батез је подсетио да је реч о циклусу едукација, у оквиру овог прекограничног пројекта, који је отпочео радионицом у Сентешу, почетком јуна.

-Реч је о пројекту који се реализује већ годину дана, у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија, где је Покрајински секретаријат за спорт и омладину, први пут од свог оснивања, водећи партнер. Ресорни секретаријат овај пројекат реализује заједно са Фондом „Европски послови“ АП Војводине и пројектним партнерима из Мађарске, Општином Сентеш и Сквош клубом „Тиса“ из Сегедина, подсетио је Батез и додао да је овај пројекат подржало укупно шест војвођанских општина. Учешће су узели Апатин, Оџаци, Чока, Нови Кнежевац, Врбас и Мали Иђош.

Он је указао на значај овог пројекта, који је ресорни секретаријат покренуо с намером се што више девојчица, узраста од 7 до 15 година, укључи у спортске активности, које се одржавају у њиховим основним школама. Како је Батез навео, подаци с терена говоре да у основним школама ниво физичке и спортских активности код ученица и са узрастом опада. Стога је то био мотив да се приступи писању оваквог пројекта у ЕУ формату.

Секретар Батез је указао да је идеја ових стручних скупова, који обухватају бројне активности, усмеравање ка унапређивању вештина и компетенција спортских стручњака за рад са девојчицама узраста од 7 до 15 година. Главно питање на које ови стручни скупови треба да понуде одговор, што је јуче и била тема радионице у Апатину, јесте како мотивисати девојчице основношколског узраста да се редовно баве спортском и физичком активношћу и како их задржати у спорту. Током радионице презентована су истраживања, које је урадио Факултет за спорт Универзитета „Унион-Никола Тесла“ из Београда, спроведених у Суботици, Сомбору, Зрењанину, Врбасу, које ће најближе илустровати мотиве и интересовање у спорту девојчица у основним школама ових општина.

Покрајински секретар за спорт и омладину најавио је да ће пројекат „Активне девојчице“ у периоду од 1. до 5. јула угостити девојчице из Србије у Сентешу, где ће се одржати летњи спортски камп. Девојчице из Мађарске ће узвратити посету учешћем на кампу у Ади који ће се одржати у периоду од 12. до 15. августа. Током четири дана кампа промовисаће се различите спортске активности међу девојчицама уз радионице о здравом начину живота. Последње недеље септембра у Новом Саду ће бити обележена Европска недеља спорта, као што су то прошле године учинили партнери из Мађарске.

Након Апатина, где ће едуковање спортских стручњака трајати још данас, 18. јуна, домаћин наредне едукације у склопу овог пројекта биће Врбас, 9. и 10. септембра. Пројекат „Подршка спортским и физичким активностима девојчица – Активне девојчице“ суфинансира Европска унија кроз Interreg IPA Програм прекограничне сарадње Мађарска-Србија са укупно 179.235,28 евра, док укупан буџет за реализацију пројекта износи 210.865,04 евра.

У оквиру пројекта „Активне девојчице“ крајем маја шест војвођанских основних школа опремљено је новом спортском опремом и реквизитима за одржавање часова физичког васпитања.

Покрајински секретар је рекао да ће се ова опрема користити на јавним демо – часовима на различитим локацијама које ће се одржати током децембра када ће девојчице из Чоке, Оџака, Врбаса, Апатина, Малог Иђоша и Новог Кнежевца бити у могућности да се опробају у различитим спортовима, као што су гимнастика и лопташки спортови. Такође, наставници физичког васпитања и локални спортски тренери који су прошли едукације у оквиру пројекта ће своје нове вештине и знања опробати на демо- часовима.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *