BAČKO PODUNAVLJE U SVETSKOM LISTU REZERVATA, NAGRADA ZA HVATANJE JESETRE

APATIN DRUŠTVO SRBIJA VESTI VOJVODINA

Međunarodni koordinacioni savet Unesko programa Čovek i biosfera, na ovogodišnjem zasedanju u Parizu odlučio je da rezervat biosfere Bačko Podunavlje bude upisan u Svetsku listu rezervata biosfere, što je bio povod da na Dan dunava, ljudi koji su radili na nominaciji iz Pokrajainskog zavoda za zaštitu prirode i Svetskog fonda za prirodu (WWF) upoznaju lokalno stanovništvo u Apatinu o značaju biosfere.U okviru rezervata biosfere Bačko Podunavlje koji se prostire na područjima grada Sombora i opština Apatin, Odžaci, Bač i Bačka Palanka na površini od 176.635 hektara, nalaze se četiri zaštićena područja, među kojima su izuzetno vredni Specijalni rezervati prirode Gornje Podunavlje i Karađorđevo-rekla je Duška Dimović, direktorka WWF-a za Srbiju.

Ona je jeoš dodala da je Bačko Podunavlje jedini rezervat biosfere u Vojvodini i drugi u Srbiji posle proglašenja bisofere Golija-Studenica.

-Rezervat biosfere Bačko Podunavlje pridružio se svetskoj mreži koju čine ukupno 669 rezervata biosfere priznatih od strane Unesko-a, osmišljenih sa ciljem očuvanja prirodnog bogatstva od izuzetnog značaja, dok u isto vreme promovišu održivi razvoj lokalnih zajednica na tim područjima. Uspostavljanje rezervata biosfere Bačko Podunavlje je veoma značajan korak ka budućem formiranju prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, prvog zaštićenog područja u svetu koje se prostire u pet zemalja – Srbiji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji i Austriji, kaže Dimović.
Uz zaštitu prirodnih dobara proglaženje rezervata biosfere će biti značajno za sve stanovnike ovog područja u mnogim pravcima pa i turizma jer je ovo priznanje UNESKA svojevrstan sertifikat koji će privući turiste da uživaju u ovim predelima-rekla je Dimović. Biljana Panjković, direktorka Zavoda za zaštitu prirode je sitakla područje Bačkog Podunavlja kao izuzetan razvojni potencijal jer zona biosfere pored toga što ga odlikuje najočuvanija ristko-močvarna celina na srednjem toku Dunava, a druga u celom toku, odlikuje bogata kulturna baština, susretanje brojnih naroda i kultura na ovom prostoru. Ambasador Srbije pri Unesko Darko Tanasković je mnogo pomogao da Srbija dobija ovakao jedno značajno priznaje-rekla je Panjković.

-Predstoji posao mudrom upravljanju područjem kroz saradnju sa upravljačima zaštićenih područja, korisnicima prirodnih resursa, lokalnim upravama i zajednicama na području rezervata biosfere – kaže dr Biljana Panjković. Ona je još izjavila da su prazne priče kako će zbog ovog proglašenja biti ukinute sve aktivnosti u lovstvu, ribolovu, seči šuma.
Na skupu je naglašeno da će se formirati forumu ispred svake lokalne zajednice, da će se njihov rad koordinarati međusobno i sa nekom vrstom krovnog, centralnog foruma.
*Nagrada za jesetre
WWF je pozvao sve korisnike Dunava, ribolovce, da ukoliko uhvate jesetru, mogu da se jave, I da će biti nagrađeni.-Jesetre su se pojavile u Dunavu što je retkost. U svrhu naučnih istraživanja potrebene su žive jesetre-rekla je Dimović.

Bačko Podunavlje Biljana Panjković Bačko Podunavlje Duška Dimović Bačko Podunavlje publika Bačko Podunavlje