АУТОПУТ БЕОГРАД- САРАЈЕВО, 15 МАЈА ДОГОВОР О ПРОЈЕКТУ

APATIN IZBOR IZ ŠTAMPE SOMBOR VESTI

Прeдседавајући Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да би до 15. маја у БиХ или Турској требало да буде одржан састанак са представницима турске фирме која ће добити банкарску подршку за пројектовање аутопута Београд – Сарајево, како би били договорени конкретни услови.
Додик је подсетио да у јуну почиње изградња трасе од Раче до Kузмина.

“Веома брзо смо дошли у позицију да успоставимо додирну тачку, тако да је утврђено где ће се срести ауто-пут. Србија је прихватила да изгради најзахтевнији објекат на траси – мост на Сави, а одатле преузимамо ми. Иста фирма може да продужи посао и сигуран сам да ћемо имати динамичне радове наредних месеци и година на тој траси и да ће бити изграђен за време наших сљедећих мандата”, рекао је Додик.

Додик каже да је, током посете Турској, председник Реџеп Ердоган био коректан и тражио само договоре у оквиру БиХ.

“Ми смо тај договор имали нешто раније, Ердогану смо предочили трасу, оквирно је то око три милијарде еура, пола за Републику Српску, пола за Федерацију БиХ, али то се може утврдити када добијемо пројекте. Они су спремни да то подрже, предложили су да њихове фирме пројектују ауто-пут”, појаснио је Додик.

Он је новинарима у Бањој Луци рекао да верује да ће бити убрзана изградња ауто-пута од Вишеграда према Палама и Источном Сарајеву како би се повезале на Kоридор 5Ц и планирана изградња брзог пута од Сокоца према Зворнику, као и до који се гради од линије разграничења са Брчко дистриктом.

“Имаћемо услове готово идентичне као Србија и остаје да то све испланирамо ових дана. Наш главни стратешки, комуникациони циљ јесте изградња аутопута Бања Лука-Бијељина према Београду и у том погледу тражимо разне варијанте. Сада имамо ову која се нуди, раније смо разговарали са кинеским компанијама и са ЕУ. Узећемо сваку понуду која буде у интересу да изградимо тај пут и да он буде најповољнији за нашу Републику и наш народ”, истакао је Додик.

Додик је рекао да је током посете Турској био у прилици да замоли да услови за финансијску подршку буду што је могуће повољнији, да грејс период буде што је могуће већи, да буде нулта каматна стопа, а поврат кредита за најмање 20 година. “Био би веома срећан и поносан да добијемо те услове”, додао је председавајући Председништва БиХ.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.