APEL PČELARA NA POLJOPRIVREDNIKE DA NE PRSKAJU VOĆE U CVATU

APATIN DRUŠTVO VESTI

Iako je sneg zabeleo polja i voćnjake, narednih dana, čim otopli, ponovo će biti aktuelni sezonski radovi u voćnjacima.

Društvo pčelara “Dunav” iz Apatina tim povodom apeluje na poljoprivrednike da ne prskaju voće u cvatu. Pčelari upozoravaju da se na ovaj način pravi dvostruka šteta, jer je dokazano da prskanje voća u cvatu ne samo da ne daje nikakve rezultate, već da se na ovaj način uništavaju pčele koji su glavni oprašivači voća.

Voće oprašeno pčelama ima za 30 do 45 odsto veću rodnost: jabuke za 30 odsto, jagode za 35, višnje za 40, šljive za 42, a maline za čak 45 odsto. Zakon o sredstvima za zaštitu bilja apsolutno zabranjuje prskanje bilja tokom cvetanja sredstvima otrovnim za pčele.

Poljoprivrednik je odgovoran ukoliko otruje pčele prskanjem otrovnim sredstvima u cvetanju i za to plaća naknadu totalne štete pčelaru i do 30.000 dinara po košnici. Kazna za tretiranje insekticidima u cvetanju za fizičko lice iznosi od 35.000 do 50.000 dinara, za preduzetnike od 300.000 do 500.000, a za pravna lica od 500.000 do 1.000.000 dinara.

– Pravo rešenje nije ni kažnjavanje ni naknada štete, već razumevanje poljoprivrednika i pčelara – navodi se u saopštenju Društva pčelara “Dunav” iz Apatina upućenom poljoprivrednicima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *